Rusland en China stellen opnieuw veto tegen Syrië-resolutie van VN

19/07/12 om 17:12 - Bijgewerkt om 17:12

Rusland en China hebben opnieuw gebruik gemaakt van hun vetorecht om een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over Syrië te blokkeren.

Rusland en China stellen opnieuw veto tegen Syrië-resolutie van VN

© Reuters

Het is de derde maal dat beide grootmachten een Syrië-resolutie tegenhouden. Ook de derde ontwerptekst was opgesteld door de Westerse landen van de 15 leden tellende Raad. De resolutie moest de druk op de Syrische regering verhogen.

Derde tekst

De derde resolutie voorzag in economische sancties indien het Syrische leger niet stopte met zware wapens in te zetten tegen de oppositie tussen dit en tien dagen. De ontwerptekst werd ingediend door Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

De resolutie verlengde ook de missie van de 300 VN-observators met 45 dagen. Zij zijn als sinds half april aanwezig in Syrië, maar moesten in juni hun missie onderbreken door de hevige gevechten.

VN-missie loopt weldra af

Vrijdagavond loopt het mandaat van de VN-missie, die 90 dagen mag duren, af. Dan moest de VN Veiligheidsraad een beslissing nemen over een eventuele verderzetting van de missie.

Verenigd Koninkrijk geschokt door veto

"Het Verenigd Koninkrijk is geschokt door het veto van Rusland en China", zei de Britse ambassadeur Mark Lyall Grant. "Ze plaatsen hun nationale belangen voor het leven van miljoenen Syriërs."

Van de vijftien leden stemden er elf voor, twee tegen en twee andere onthielden zich. (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners