Rusland eist bekendmaking van vluchtgegevens MH17

30/08/14 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:17

Rusland eist dat de vluchtgegevens van de Boeing van Malaysia Airlines die boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten zo snel mogelijk worden geopenbaard. Het lijkt de zoveelste poging van de Russen om in te gaan tegen de kritiek die er op Rusland is over zijn rol bij de vliegramp.

Rusland eist bekendmaking van vluchtgegevens MH17

Anatoli Antonov © Belga

Rusland wil dat de internationale onderzoekers de gegevens uit de zwarte dozen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines, die op 17 juli boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten, zo snel mogelijk openbaren. Dat heeft Russisch onderminister van Defensie Anatoli Antonov gezegd in een interview met het persbureau RIA Novosti.

Ondanks sterke signalen dat het toestel door pro-Russische separatisten naar beneden is gehaald, beschuldigen de Russen nog altijd het Oekraïense leger. "De catastrofe met de Boeing roept meer en meer vragen op. Maar de laatste tijd meldt niemand er nog iets over", zei Antonov aan RIA Novosti. "Waarom zijn de data van de gesprekken tussen de piloten en de luchtverkeersleiders nog steeds niet gepubliceerd? Wie houdt dat tegen?"

Het interview van Antonov RIA Novosti lijkt de zoveelste poging van de Russen om via de media tegen de kritiek in te gaan die er op Rusland is over zijn rol bij de vliegramp.

Westerse landen verdenken de regering van president Vladimir Poetin ervan de rebellen in het oosten van Oekraïne te steunen in de strijd tegen de Oekraïense regeringstroepen. Zo zou het wapensysteem waar het toestel mee uit de lucht is geschoten, zijn geleverd door de Russen. Rusland spreekt dit nog altijd tegen.

Alle 298 inzittenden van vlucht MH17, onder wie 196 met een Nederlandse nationaliteit, kwamen bij de crash om het leven. (Belga/MI)

Onze partners