Rusland dreigt met vergelding na dodelijke obusinslag

13/07/14 om 14:56 - Bijgewerkt om 14:56

Rusland dreigt met "sterke en doelgerichte acties" na een aanslag met een obus op een Russisch grensdorp. Moskou spreekt van "een provocatie" en "een daad van agressie".

Rusland dreigt met vergelding na dodelijke obusinslag

Troepen van het pro-Westerse regime in Kiev strijden met pro-Russische separatisten om de controle van de grensposten. © Reuters

Volgens woorvoerder Alexander Titov van de Russische regio Rostov raakten twee huizen beschadigd en viel een dode door de obus die rond 9.20 uur vanuit Oekraïne op het Russische grensplaatsje Donetsk insloeg. Er viel ook een gewonde.

Rusland zal antwoorden "met sterke en specifieke acties" na een onderzoek naar het incident, verklaarde de adjunct-minister van Buitenlandse Zaken Grigori Karassine aan het Russische nieuwsagentschap RIA Novosti. "Dit betekent dat er een gevaarlijke escalatie gaande is aan de grens, wat een veel hoger veiligheidsrisico betekent voor onze burgers die op Russisch grondgebied leven", zei hij.

Donetsk is een Russisch dorp vlakbij de grens met de Oekraïense regio Loehansk, waar troepen van het pro-Westerse regime in Kiev strijden met pro-Russische separatisten om de controle van de grensposten. Zaterdag had Moskou al gezegd dat het zich "het recht voorbehoudt alle noodzakelijke maatregelen te nemen om (zijn) grondgebied te verdedigen" nadat schoten waren afgevuurd op Russische grenswachters.

Oekraïne heeft formeel ontkend dat het aan de basis zou liggen van de obusinslag op Russisch grondgebied. "Er bestaat geen twijfel over. De Oekraïense soldaten schieten niet op het grondgebied van Rusland. We hebben niet geschoten", zo stelde woordvoerder Andrej Lyssenko van de nationale veiligheidsdienst.

De relaties tussen Rusland en Oekraïne staan onder hoogspanning als gevolg van de pro-Russische separatistische opstand in het oosten van Oekraïne. Kiev beschuldigt Rusland ervan die rebellie te ondersteunen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners