Rusland blijft zich verzetten tegen resolutie over Syrië

28/01/12 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

De resolutie zou moeten helpen om een einde te maken aan elf maanden van geweld in Syrië.

Rusland blijft zich verzetten tegen resolutie over Syrië

© Reuters

De VN-Veiligheidsraad heeft een nieuw ontwerp van resolutie voor Syrië besproken. Hoewel een duidelijke meerderheid van de vijftien leden voor de resolutie is, blijft Rusland, dat vetorecht heeft, zich ertegen verzetten.

De VN-Veiligheidsraad zet de discussie maandag voort.

Wapenembargo Het ontwerp van resolutie werd tijdens de buitengewone zitting ingediend door Marokko, maar werd de voorbije dagen voorbereid door verschillende Europese en Arabische landen. Het volgt de grote lijnen van de voorstellen van de Arabische Liga om het conflict in Syrië op te lossen. Die voorstellen omvatten onder meer een regering van nationale eenheid, de overdracht van de macht van president Bashar al-Assad aan zijn vicepresident, en de voorbereiding van verkiezingen.

Rusland zou zich vooral verzetten tegen het voorgestelde wapenembargo tegen Syrië. Moskou leverde onlangs voor 564 miljoen dollar gevechtsvliegtuigen aan Damascus.

De Russische afgevaardigde Vitaly Churkin zei na de zitting in New York dat het ontwerp van resolutie onaanvaardbaar is, maar dat Moskou bereid blijft tot gesprekken.

Geweld

De resolutie zou moeten helpen om een einde te maken aan elf maanden van geweld in Syrië. Dat geweld kostte volgens de Verenigde Naties al aan 5.400 mensen het leven.

Vandaag nog zijn volgens activisten bij de Syrische hoofdstad elf mensen gedood bij het optreden van regeringstroepen tegen de oppositie. Volgens de activisten waren gebieden in de rand van Damascus het doelwit van de veiligheidstroepen en het leger, alsook de centrale provincies Hama en Homs, die het zwaartepunt vormen van de protesten tegen de regering. (Belga/KVDA)

Onze partners