Rusland: 'Bewijzen dat rebellen achter gifgasaanval zitten'

18/09/13 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:07

Syrië heeft Rusland materiaal bezorgd dat de schuld van de gifgasaanval bij de rebellen legt.

Rusland: 'Bewijzen dat rebellen achter gifgasaanval zitten'

Syrië © Reuters

Rusland heeft "sterke aanwijzingen" dat de rebellen verantwoordelijk zijn voor de aanval met chemische wapens. Dat zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov, schrijft BBC.

Volgens Rjabkov hebben de Verenigde Naties (VN) de gifgasaanval, nabij Damascus op 21 september, niet nauwkeurig onderzocht. De Russische viceminister noemt het onderzoek "vooringenomen, gepolariseerd en eenzijdig".

Provocatie

Het VN-rapport duidde geen verantwoordelijke aan voor de aanvallen met gifgas, maar Westerse landen wijzen al enige tijd met beschuldigde vinger in de richting van Bashar al-Assad. Damascus, gerugsteund door Rusland, blijft volhouden dat de rebellen verantwoordelijk zijn voor de aanval waarbij volgens Amerikaanse inlichten 1.400 personen om het leven kwamen.

Sergej Lavrov Rjabkov benadrukt dat de gifgasaanval een provocatie is van de rebellen. Zijn Franse ambtgenoot Laurent Fabius weerlegde dit. "Als je kijkt naar de hoeveelheid gas die is gebruikt en de technieken die zijn toegepast, kan je alleen maar concluderen dat dit het werk van het regime geweest moet zijn", zei hij.

Onbeantwoorde vragen

Volgens de Russische minister moet het onderzoek worden geïntensifieerd. "Er blijven nog te veel vragen onbeantwoord." Zo is nog niet duidelijk of de wapens op grote schaal in een fabriek zijn geproduceerd of bij iemand thuis.

Lees meer over:

Onze partners