Rusland: 'Assad akkoord met machtsoverdracht'

20/07/12 om 12:20 - Bijgewerkt om 12:20

Volgens Rusland gaat de Syrische president Bashad al-Assad akkoord met een machtsoverdracht. De Syrische regering ontkent.

Rusland: 'Assad akkoord met machtsoverdracht'

© EPA

De Syrische president Bashar al-Assad gaat "akkoord met de machtsoverdracht, maar op een beschaafde manier". Dat heeft de Russische ambassadeur in Frankrijk, Aleksander Orlov, gezegd in een interview met Radio France Internationale (RFI). De Syrische staatstelevisie bestempelt de uitspraken ondertussen als "ongegrond".

Orlov: 'Moeilijk voor Assad om nog aan te blijven'

Op de vraag "Denkt u niet dat Bashar al-Assad nu al veroordeeld is om te vallen en dat het slechts een kwestie van tijd is?", antwoordde de diplomaat: "Persoonlijk deel ik uw mening. Ik geloof dat het moeilijk zal zijn voor hem om te blijven, na alles wat er gebeurd is."

Orlov: 'Assad heeft overgang aanvaard'

Orlov verwijst naar de conferentie van de Actiegroep over Syrië in Genève, waarbij op 30 juni een definitief communiqué opgesteld werd dat "een transitie naar een meer democratisch regime" voorzag. "Assad heeft dat communiqué aanvaard", onderstreept Orlov.

"Assad heeft zijn vertegenwoordiger benoemd om de onderhandelingen met de oppositie over die transitie te voeren", luidde het nog.

Syrische staatstelevisie: 'Uitspraken ongegrond'

De Syrische staatstelevisie meldt dat de uitspraken van de Russische ambassadeur in Parijs "absoluut ongegrond zijn". De staatszender baseerde zich op een verklaring van Omran al-Zoubi, de Syrische minister van Informatie.

Orlov: 'Enige mogelijke oplossing is politiek'

Rusland was steeds van oordeel dat enkel het Syrische volk het lot van Assad mag beslissen, zonder buitenlandse inmenging. Het Westen roept echter op tot zijn vertrek.

Orlov zei nog dat er enkel een politieke oplossing voor het conflict bestaat en dat Rusland internationaal bemiddelaar Kofi Annan steunt. (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners