Rusland: ‘Amerikaanse oproep om Assad te laten vallen is kortzichtig’

© REUTERS

‘Ik hoop dat de Russische regering tot de conclusie komt dat ze zich achter een onbetrouwbare partner hebben geschaard’, zei de Amerikaanse buitenlandminister Rex Tillerson dinsdag nog. Een absurde oproep, vindt het Kremlin.

Rusland heeft de Amerikaanse oproep om de Syrische president Bashar al-Assad te laten vallen ‘kortzichtig’ en ‘absurd’ genoemd. Dat deelde het Kremlin woensdag mee bij het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan Moskou. Rusland steunt de inspanningen van de Syrische strijdkrachten om zich te ontdoen van terroristische organisaties, zoals Islamitische Staat, in het door oorlog verscheurde land, zei Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov.

Tillerson had daags voordien Rusland opgeroepen afstand te nemen van Assad, wiens regime hij rechtstreeks beschuldigde van de eigen bevolking met verboden chemische wapens te doden. ‘Ik hoop dat de Russische regering tot de conclusie komt dat ze zich achter een onbetrouwbare partner hebben geschaard’, zei de vroegere oliemanager, die geen onbekende is in Rusland, tijdens de G7-vergadering in Italië.

De Russische president Vladimir Poetin had woensdag in een interview op de tv-zender Mir 24 gezegd dat bijna de helft van de ongeveer 20.000 buitenlandse IS-strijders afkomstig is uit de voormalige Sovjet-Unie. ‘De dreiging is groot en reeël’, zei Poetin in het interview volgens het persagentschap TASS.

Poetin hekelde ook de verslechtering van de betrekkingen tussen Rusland en de VS sinds de benoeming van Donald Trump tot Amerikaans president. ‘Men kan zeggen dat op vlak van vertrouwen het werkniveau niet beter is geworden, maar eerder slechter, vooral dan op militair vlak’, zei Poetin nog in het interview.

Partner Content