Rusland: 'Alleen onderhandelde oplossing mogelijk voor Syrië'

03/08/15 om 22:29 - Bijgewerkt om 22:29

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft een eind aan de buitenlandse inmenging in het conflict in Syrië gevorderd. De vechtende partijen moeten aan de onderhandelingstafel komen, zo zei hij.

Rusland: 'Alleen onderhandelde oplossing mogelijk voor Syrië'

Sergej Lavrov tijdens een persconferentie in Doha © AFP

Sergej Lavrov sprak na afloop van overleg met zijn Amerikaanse en Saudische collega's in de Qatarese hoofdstad Doha.

"We willen (...) dat elke inmenging van buitenaf in de Syrische crisis gestopt wordt en dat de Syrische partijen aangespoord worden om samen plaats te nemen aan de onderhandelingstafel". Een oplossing voor de bloedige burgeroorlog moet door vreedzame middelen op gemeenschappelijke basis bereikt worden, aldus de minister. Rusland is, zoals bekend, een belangrijk wapenleverancier voor het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Uitgerangeerd?

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry herhaalde het standpunt van zijn land, dat de wreedheid van het Assad-regime tegen de eigen bevolking de komst van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en buitenlandse strijders in Syrië heeft veroorzaakt. Assad mag daarom geen plaats krijgen in een toekomstig Syrië. De VS willen samen met Rusland en Saudi-Arabië verder naar een politieke oplossing in het Syrisch conflict zoeken, zei Kerry volgens Buitenlandse Zaken in Washington.

Moskou, een bondgenoot van Assad, vindt dat de president niet uitgerangeerd mag worden. Saudi-Arabië daarentegen wil, zoals ook Turkije, dat Assad ten val wordt gebracht. De VS bombarderen samen met hun Arabische bondgenoten sinds september stellingen van IS in Syrië.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners