Rupert Murdoch excuseert zich voor 'antisemitische' cartoon

29/01/13 om 21:13 - Bijgewerkt om 21:13

Mediamagnaat Rupert Murdoch excuseert zich voor een cartoon in de Sunday Times waarbij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te zien. Hij bouwt een muur met lijken van Palestijnen en hun bloed.

Rupert Murdoch excuseert zich voor 'antisemitische' cartoon

© Reuters

Mediamagnaat Rupert Murdoch excuseert zich voor een cartoon in de Sunday Times over de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Joodse organisaties vonden die cartoon antisemitisch.

Op de cartoon is te zien hoe Netanyahu een muur bouwt. Het cement daarvoor maakt hij met bloed van Palestijnen, wiens lijken in de muur gemetseld zijn. Bijschrift: "Israeli elections - will cementing peace go on?" Vrij vertaald: "Israëlische verkiezingen: zal het begraven van de vrede verdergaan?"

De cartoon werd gepubliceerd op 27 januari, de dag waarop internationaal de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz herdacht wordt. Een ongelukkige timing, die de woede van de critici enkel nog aanwakkerde. Volgens de krant Sunday Times was dat absoluut niet de bedoeling, en werd de cartoon geplaatst naar aanleiding van de Israëlische verkiezingen een week eerder. In die verkiezingsstrijd werd pijnlijk duidelijk dat weinig politici geïnteresseerd waren in het vredesproces tussen Israël en Palestina. De heersende Likoed-partij van Netanyahu en zijn rechtse coalitie, waarin uitersrechtse partijen en streng religieuzen zitten, al helemaal niet.

Bloedlaster

Wat de toorn van de Joodse organisaties mede opwekte was de verwijzing naar het bloed. Volgens hen een onversneden verwijzing naar de zogenaamde bloedlaster - een van de pijlers van het antisemitisme. De bloedlaster is de mythe dat joden het bloed van christelijke kinderen zouden gebruiken bij hun religieuze ceremonies. Joden zouden zelfs christelijke kinderen opeten, zo gaat die groteske mythe.

Vinnig debat tussen 'antisemieten' en zionisten

De kritiek van de joodse organisaties zorgt voor vinnig debat. Enerzijds is er de kritiek over antisemitisme, anderzijds de replieken die stellen dat 'antisemitisme' gebruikt wordt om alle kritiek op de politiek van Israël dood te kloppen. Die kritiek is vaak kritiek op het zionisme, de politieke vertaling van de wil het recht op een joodse staat te hebben. Dat recht wordt uit bijbelse tekste gepuurd. Die cartoon moet gelezen worden als kritiek op Netanyahu's agressieve politiek ten opzichte van de Palestijnen, klinkt het.

Ruport Murdoch: 'Excuses verschuldigd voor groteske en beledigende cartoon'

Rupert Murdoch doet alvast een knieval naar de critici: "Gerald Scarfe (de cartoonist, red) heeft nooit de de opinie van de Sunday Times vertaald. Hoe dan ook zijn we enorme verontschuldigingen verschuldigingen voor deze groteske en beledigende cartoon." De Sunday Times publiceerde een tekst waarin het antisemitisme sterk veroordeelt en erop wijst dat altijd gedaan te hebben. "De cartoon is gericht op Netanyahu en zijn beleid, niet op Israël, laat staan op het Joodse volk."

Onze partners