Ruim 260 arrestaties in Tunesië na sociale onrust

23/01/16 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:51

In Tunesië hebben de veiligheidsdiensten meer dan 260 personen opgepakt tijdens de zwaarste onlusten sinds de Arabische Revolutie.

Ruim 260 arrestaties in Tunesië na sociale onrust

Protesten in Tunis, Tunesië © Reuters

Na de zwaarste onlusten in Tunesië sinds de opstand van vijf jaar geleden hebben de veiligheidsdiensten meer dan 260 mensen opgepakt. Zij zouden vandalisme en geweld gepleegd hebben, meldde de lokale radiozender Shems FM op gezag van een woordvoerder van het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ondanks een nachtelijk uitgaansverbod hebben zich vrijdagavond rellen voorgedaan in enkele regio's. Later op de avond keerde de rust weer.

De deels gewelddadige protesten tegen de slechte economische toestand en de hoge werkloosheid braken een week geleden uit in Kassérine, in het westen van het land. Ze dijden donderdagnacht uit naar verscheidene regio's van het Noord-Afrikaanse land. Betogers vielen volgens de overheid in verscheidene steden politieposten aan en staken politiewagens in brand.

'Grote uitdagingen'

Premier Habib Essid zei zaterdag na een buitengewone bijeenkomst van de regering dat het land voor grote uitdagingen staat. Zijn regering wil die aanpakken en werkt eraan. President Béji Caïd Essebsi had eerder buitenlandse krachten verantwoordelijk gesteld voor de chaos. Invloeden van buiten uit brengen volgens hem de veiligheid en stabiliteit in gevaar.

Tunesië is het enige Arabische land dat na de Arabische Lente de overgang naar democratie maakte. (Belga/AVE)

Onze partners