Ruim 170 landen ondertekenen historisch klimaatakkoord van Parijs

© REUTERS

Op de zetel van de Verenigde Naties in New York ondertekenen vrijdag vertegenwoordigers van 171 landen het klimaatakkoord van Parijs.

Namens België neemt vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo de honneurs waar. “Dit is allicht de enige kans voor onze generatie om het leven van miljoenen te veranderen en de planeet waarop we leven te beschermen.”

‘Historisch moment’

Vier maanden na de euforie van Parijs zijn vertegenwoordigers van meer dan 170 landen neergestreken op de VN-hoofdzetel voor een symbolische hoogmis die nogmaals moet onderstrepen dat de wereld het tijdperk van de vervuilende energie achter zich wil laten. Nooit eerder ondertekenden zoveel landen op één dag tijd een nieuw internationaal akkoord. “Dit is een historisch moment”, glunderde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Behalve de VN-baas gaven ook de Franse president François Hollande en VN-klimaatambassadeur Leonardo Di Caprio acte de présence. Hollande, gastheer in Parijs, zette als eerste zijn handtekening. China en de Verenigde Staten, de twee grootste vervuilers ter wereld, werden vertegenwoordigd door vicepremier Zhang Gaoli en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Voor België trok De Croo naar New York.

Mijlpalen

Hij bestempelde het akkoord van Parijs samen met de agenda van Addis Abeba (over ontwikkelingsfinanciering, nvdr) en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen als drie recente mijlpalen die een “gemeenschappelijk engagement weerspiegelen om een betere, meer welvarende en meer stabiele wereld te bouwen”. De Croo verzekerde de internationale gemeenschap dat België zijn deel zal doen.

Ons land zal wetgeving goedkeuren om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 40 procent te verminderen, de regio’s gaan de overstap naar een groene en duurzame economie ondersteunen, we gaan onze energieconsumptie verlagen en de komende vijf jaar 250 miljoen euro besteden aan klimaatfinanciering, met een focus op de minst ontwikkelde landen.

We zijn dit verschuldigd aan onze kinderen en kleinkinderen

De Croo beklemtoonde ook dat er veel werk op de plank ligt. Regeringen op alle niveaus moeten de handen in elkaar slaan, economische en monetaire instellingen moeten klimaatinvesteringen mobiliseren en de private sector moet de economische opportuniteiten van de groene revolutie omarmen. “We zijn dit verschuldigd aan onze kinderen en kleinkinderen.” Het akkoord van Parijs moet de opwarming van de aarde beperken tot maximaal twee graden in vergelijking met het pre-industriële niveau.

Wetenschappers stellen dat de ingediende nationale plannen niet zullen volstaan en dat er nog extra maatregelen nodig zullen zijn om binnen die limiet te blijven. Historisch aan de deal in Parijs is echter vooral dat voor het eerst de hele wereld een klimaatakkoord omarmt. Het akkoord wordt bindend wanneer 55 procent van de landen die samen goed zijn voor minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot het verdrag heeft geratificeerd. Gehoopt wordt dat die drempel reeds eind dit jaar wordt gehaald.

Experts hameren er immers op dat er dringend in actie moet geschoten worden. Ook Hollande beklemtoonde “de urgentie” en vroeg de wereld om “de daad bij het woord te voegen”. Hollande lanceerde alvast een oproep aan de Europese Unie om nog dit jaar te ratificeren. Ook China wil volgens Zhang Gaoli snel tot actie overgaan. Peking zal het akkoord ratificeren voor het land in september de top van de G20 organiseert, zo meldde de vicepremier. Vijftien, voornamelijk kleinere eilanden, voegden meteen de daad bij het woord en dienden vrijdag reeds hun ratificatie-instrumenten in. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content