Rubio haalt geldschieter voor de neus van Jeb Bush weg

31/10/15 om 01:48 - Bijgewerkt om 01:50

Paul Singer, de miljardair die vorig jaar meer dan wie ook aan Republikeinse campagnes schonk, geeft zijn steun aan presidentskandidaat Marco Rubio. Dat is een streep door de rekening van Jeb Bush, die de dezelfde geldschieter probeerde te paaien.

Rubio haalt geldschieter voor de neus van Jeb Bush weg

Paul Singer © REUTERS

Het debat van woensdag maakte duidelijk dat de genegenheid, laat staan de vriendschap, tussen vroegere maatjes Jeb Bush en Marco Rubio ver te zoeken is.

De campagne van Jeb is sowieso in crisis. Hij haalde in het derde kwartaal veel minder geld op dan verhoopt en bespaart 40 procent op salarissen. Hij heeft zopas een topcampagnelid om niet gespecifieerde reden ontslagen - misschien gewoon omdat ze 12.000 dollar per maand verdiende.

Nu maakt The New York Times bekend dat Paul Singer, de man die volgens de krant in 2014 het meest van iedereen aan Republikeinse kandidaten geschonken heeft, zijn geld en invloed aan Marco Rubio toebedeelt, en niet aan Bush of Chris Christie, die zoals Rubio maandenlang hadden gehengeld naar Singers centen. Bush had vorige week nog een team naar Singer afgevaardigd.

De keuze van de miljardair is een sof voor Bush en een opsteker voor Rubio, die probeert zijn financiën solide te maken.

Singer, 71, maakte zijn voorkeur voor Rubio volgens de Times in een brief bekend. De brief werd verstuurd naar andere rijke Republikeinse donoren, bij wie Singer als een van de meer invloedrijke geldt.

'Sterk tegen Hillary'

Rubio, aldus de brief, is de enige van de Republikeinse presidentskandidaten die "het complexe voorverkiezingsproces kan doorstaan en dan nog altijd in een positie verkeert om Hillary Clinton te verslaan. Hij is het gewoon om als verantwoordelijk beleidsman over de Amerikaanse buitenlandse politiek na te denken. Hij is klaar om geïnformeerd en assertief beslissingen te treffen".

Beeld uit 2010, toen Jeb Bush een handje toestak tijdens de Senaatscampagne van Marco Rubio

Beeld uit 2010, toen Jeb Bush een handje toestak tijdens de Senaatscampagne van Marco Rubio © REUTERS

Singer woont in New York, en verdiende zijn miljarden met beleggingsfondsen en investeringen.

Zelf, schrijft The Times, is Singer heel pro-Israël en pro holebi-huwelijk (dat laatste houdt misschien verband met zijn zoon, die met zijn vriend getrouwd is) maar hij heeft volgens de krant niet de gewoonte zijn standpunten op te dringen aan de kandidaten die hij ondersteunt. Hij heeft vaak standpunt ingenomen tegen de regulering van de financiële sector, en werkte in het verleden vaak samen met de conservatieve Koch-broers. Siger staat bekend als gematigder dan de broers, en het waren niet toevallig drie eerder gematigde presidentskandidaten binnen het Republikeinse veld die op zijn geld hoopten.

In het verleden steunde Singer George W. Bush, en tijdens de vorige campagne hoestte hij drie miljoen dollar op voor de voorverkiezingscampagne van Mitt Romney.

Volgens The New York Times hebben van de 1.200 belangrijkste schenkers van Romney nog ongeveer tweederden geen geld gegeven of niet aan fondswerving gedaan voor een van de huidige kandidaten.

Onze partners