Rotterdammer opgepakt die verdacht wordt van oorlogsmisdaden in Afghanistan in 1979

30/10/15 om 23:37 - Bijgewerkt om 23:36

Een 64-jarige Afghaanse Nederlander is dinsdag aangehouden in zijn woonplaats Rotterdam. De man, Sadeq A., wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden in 1979 in Afghanistan.

Rotterdammer opgepakt die verdacht wordt van oorlogsmisdaden in Afghanistan in 1979

Beeld uit Asadabad in 2004, 25 jaar na de feiten © REUTERS

Dat heeft het Openbaar Ministerie gemeld. De aanhouding van de man is vrijdag met veertien dagen verlengd.

A. zou destijds als leider van 'commando-eenheid 444' van het Afghaanse leger betrokken zijn geweest bij moorden. Dat zou zijn gebeurd op 20 april 1979 in en rond de wijk Kerala in de stad Asadabad. Daar haalden eenheden van de communistische regering na een gevecht met moedjahedien mannen en jongens uit hun huizen en schoten hen dood. Twee destijds 15-jarige jongens die werden gespaard, hebben daarover een verklaring afgelegd. Nabestaanden van slachtoffers hebben aangifte gedaan.

De Nederlandse Afghaan was volgens het Openbaar Ministerie bevelhebber van de elite-eenheid en zou bovendien ook zelf geschoten hebben.

Asiel

Het Team Internationale Misdrijven van de Nederlandse politie begon in 2008 een onderzoek tegen hem. Enkele jaren geleden werden in Nederland al twee voormalige Afghaanse generaals veroordeeld tot 12 en 9 jaar wegens martelingen, die ook werden gepleegd tijdens het communistische regime, dat in 1978 aan de macht gekomen was.

Dat regime werd later in 1979, na de inval van de Sovjetunie in Afghanistan, vervangen door een ander communistisch bewind. Saddiq A. werd door dat nieuwe regime in de gevangenis gegooid, en bleef daar 11 jaar.

Daarna reisde hij naar Nederland waar hij politiek asiel kreeg.

(Belga/RR)

Onze partners