Roodhemden geven zich over, avondklok in Bangkok

19/05/10 om 08:49 - Bijgewerkt om 08:49

Leiders van het roodhemdenprotest in Bangkok hebben zich overgegeven. In verschillende gebouwen werd woensdag brand gesticht.

Roodhemden geven zich over, avondklok in Bangkok

© Reuters

Verschillende leiders van het roodhemdenprotest in Bangkok hebben zich overgegeven aan de politie, maar hebben verzekerd dat ze de strijd zullen voortzetten. In verschillende gebouwen in de stad, waaronder de beurs, een winkelcentrum en de lokalen van nieuwszender Channel 3, werd woensdag brand gesticht.

Intussen kwamen er ook uit andere delen van het land berichten over onlusten. In Udon Thani, in het noordoosten, werd brand gesticht in een overheidsgebouw.

De Thaise overheid heeft woensdag een avondklok ingesteld in meer dan 20 provincies en in Bangkok. De maatregel werd donderdag verlengd tot drie nachten.

Ontruimd
Na weken van protest door regeringstegenstanders ging het Thaise leger woensdagochtend van start met het ontruimen van de door roodhemden bezette zakenwijk in het centrum van Bangkok. De Thaise regering nam de beslissing nadat onderhandelingen van het laatste moment afgesprongen zijn.

"De onderhandelingen zijn voorbij nu", aldus generaal Lertrat Rattanavanich. Hij was een van de ongeveer 60 senatoren die probeerden te bemiddelen tussen de regering en de "roodhemden".

Doden

Honderden met semi-automatische geweren bewapende soldaten verzamelden zich rond het kamp van de roodhemden. Bij de operatie kwamen minstens vijf betogers en één Italiaanse journalist om het leven. Ook raakten een aantal verslaggevers gewond. Onder hen bevindt zich ook een Nederlandse reporter.

De roodhemden hielden weken lang een kruispunt in de commerciële wijk van Bangkok bezet. Ze willen dat premier Abhisit Vejjajiva het parlement ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft.

Bij de protesten kwamen sinds maart 66 mensen om het leven. De voorbije dagen vielen tijdens bloedige straatgevechten minstens 37 slachtoffers.

Lees meer over:

Onze partners