Romney wil Iran aanvallen

27/07/12 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:15

De Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen Mitt Romney wil een militaire aanval tegen Iran.

Romney wil Iran aanvallen

© Reuters

"We moeten erkennen dat alle middelen uitgeput zijn (om Irans veronderstelde nucleaire ambities te fnuiken, nvdr), en dus komt de militaire optie ter sprake", zei Romney in een interview met de Israëlische krant Haaretz.

Een Iran dat over kernwapens beschikt, is een "groot gevaar voor de wereld, de VS en het voortbestaan van Israël", luidde het bekende argument.

Mal figuur

Romney, die momenteel geen al te best figuur slaat in Groot-Brittannië, wordt zaterdagavond in de Joodse staat verwacht. In de Amerikaanse verkiezingsstrijd geldt de steun van de machtige Joodse lobbygroep Aipac als bijzonder nuttig.

Voorts is het een publiek geheim dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geen hoge pet opheeft van Barack Obama, onder andere doordat de huidige VS-president woorden van kritiek heeft geuit over het Israëlische nederzettingsbeleid.

Romney beloofde in het interview dat de VS, in het geval hij de nieuwe bewoner van het Witte Huis wordt, elke veroordeling van Israël in internationale organisaties zal verhinderen. (Belga/TE)

Onze partners