Romney verplettert Gingrich, Santorum en Paul in Florida

01/02/12 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:16

Bij de Republikeinse voorverkiezingen in Florida heeft Mitt Romney zijn tegenstanders met zo'n 46 procent van de stemmen verslagen. Hij riep op tot Republikeinse eenheid.

Romney verplettert Gingrich, Santorum en Paul in Florida

© Reuters

De voorverkiezingen in 'sunshine state' Florida zijn gewonnen door de favoriet van het Republikeinse partijestablishment: oud-gouverneur van Massachusetts en voormalig zakenman Mitt Romney.

Romney haalde met zo goed als alle stemmen geteld 46 procent van de stemmen, zo weet de VRT. Daarmee laat hij zijn belangrijkste concurrent, de oerconservatief en provocateur Newt Gingrich, ver achter zich. Gingrich klokte af op 32 procent.

Rick Santorum, die verrassend uit de hoek kwam bij de voorverkiezingen in Iowa door met amper 8 stemmen verschil de duimen te moeten leggen tegen Romney, zou zo'n 13 procent van de stemmen krijgen. Libertair en outsider Ron Paul 7 procent.

Florida is een belangrijke overwinning voor Romney aangezien er 50 'delegates' te winnen waren. Een flinke stap richting nominatie als Republikeins presidentskandidaat. Wie immers het eerst 1.144 'delegates' in zijn of haar zak heeft, mag de strijd aangaan met de president Barack Obama.

Harde strijd met Gingrich De Republikeinse voorverkiezingen werden de afgelopen weken gedomineerd door de tweestrijd tussen Romney en Gingrich, die heel hard uitvielen naar elkaar. Romney werd door Gingrich weggezet als te gematigd en hij zou tegen immigratie zijn, klonk het. Een opmerking die Romney als 'walgelijk' bestempelde.

Ook al knabbelde Gingrich, die de steun van afvallers Rick Perry en Herman Cain krijgt, opnieuw aan Romneys voorsprong, diens overwinning was geen verrassing: miljonair Romney heeft een enorm campagnebudget - hij besteedde 5 keer meer budget dan Gingrich, aldus VRT-journaliste en correspondent in de Verenigde Staten Greet De Keyser - en hij wordt gesteund door de Republikeinse partijtop, die huivert bij de gedachte de onvoorspelbare en ultraradicale Newt Gingrich de arena in te moeten sturen tegen Obama.

Gingrich slaat, Romney zalft
Gingrich deelde mee dat de rest van de voorverkiezingen "duidelijk (...) een tweestrijd wordt" tussen "de conservatieve leider Gingrich en het gematigde Massachusetts" hen beiden. Hij verzekerde zijn kiespubliek dat hij "tot op het einde" blijft vechten. "We zullen vechten voor elke staat. We zullen winnen en ik zal dé kandidaat voor de Republikeinen zijn." Gingrich hoop dan ook dat Santorum, even conservatief en dus een concurrent, opgeeft. IJdele hoop, zo liet Santorum al weten.

Romney feliciteerde zijn tegenstanders met "hun hard bevochten strijd". Maar hoewel zelf strijdbaar - "Wij zullen winnen" en "Met mijn leiderschap gaat de VS opnieuw een tijdperk van welvaart tegemoet" - reikte hij ook de hand en riep hij op tot eenheid in de Grand Old Party (GOP).

Alleen zo kunnen de Republikeinen volgens Romney de presidentsverkiezingen winnen van Obama. In augustus, tijdens de Republikeinse conventie die formeel de kandidaat voor de presidentsverkiezingen zal aanduiden, "zal onze partij één zijn met een winnend ticket voor Amerika", aldus Romney.

Kaarten liggen goed in Nevada voor Romney
Hoewel de strijd nog bits zal zijn, liggen de kaarten goed voor Romney. De volgende voorverkiezingen vinden plaats in Nevada, waar veel Mormonen - geloofsgenoten van Romney - wonen. Bij de presidentscampagne in 2008 haalde hij de staat moeiteloos binnen. (Belga/SD)

Onze partners