Romney troeft Gingrich af in Nevada

© Reuters

Mitt Romney haalt het ook in de voorverkiezing in Nevada afgetekend van zijn grootste rivaal Newt Gingrich.

Favoriet Mitt Romney ligt ver voorop bij de Republikeinse voorverkiezingen in de westelijke staat Nevada. Dat blijkt uit de eerste prognoses van de Amerikaanse media.

Op basis van nog maar 43 procent van de stembureaus geteld, zou Romney goed zijn voor 43 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste rivaal Newt Gingrich komt aan 25 procent, en levert strijd om de tweede plaats met libertair Ron Paul, goed voor zo’n 19 procent.

De voorverkiezingen in Nevada zijn de eerste in een westelijke staat. Romney, een mormoon, kon in Nevada op sterke steun rekenen van zijn mede-gelovigen.

Aanval op Obama

Romney viel in zijn overwinningstoespraak meteen president Barack Obama aan, en negeerde zijn Republikeinse concurrenten. Hij verweet Obama niets van economie te kennen en pakte uit met zijn ervaring als succesvol zakenman. Obama was kop van jut bij de Romneyaanhang omdat hij het verhaal van een vrouw over haar man, die al drie jaar werkloos was, ‘interessant’ had genoemd. “Daar is een ander woord voor: tragisch,” zei Romney. “Amerika heeft nood aan een president die de economie er weer bovenop helpt, omdat hij de economie kent. Ik ken de economie, en ik zal Amerika erbovenop helpen.”

Gingrich blijft strijdbaar

Newt Gingrich hield het bij een sobere persconferentie. Hij zei tevreden te zijn met waar hij stond en de strijd niet op te geven, “de droom van Romney”. De oerconservatief herhaalde dat het verschil tussen Romney en hemzelf, de “conservatieve leider”, steeds duidelijker zou worden.

Proportionele verdeling afgevaardigden

De Republikeinse voorverkiezingen in Nevada hebben de vorm aangenomen van caucussen, partijbijeenkomsten. Die staan enkel open voor de minstens 470.000 geregistreerde Republikeinse kiezers. Er waren 28 afgevaardigden te winnen voor de Conventie van de Grand Ole Party (GOP).

Voorverkiezingen voor het Witte Huis zijn een gevecht om afgevaardigden voor zich te winnen op de partijconventie. Bij de GOP zijn er dan 2.286 aanwezig. Om de investituur in de wacht te slepen, moet een kandidaat 1.144 afgevaardigden achter zich hebben.

The winner takes it all

In Nevada geldt niet het principe “the winner takes it all”, maar worden de afgevaardigden proportioneel volgens de uitslag in de hele staat verdeeld.

Volgens een door het CBS News bijgehouden score had Mitt Romney er zondag om 08.30 uur Belgische tijd en na bijna de helft van de stemmen geteld al 11 achter zich, Newt Gingrich 2 en Ron Paul 2. De Los Angeles Times en Fox News gewagen van 10 voor Romney, 4 voor Gingrich, 3 voor Paul en 2 voor Rick Santorum. De globale tussenstand is volgens CBS 80 afgevaardigden voor Romney, 25 voor Gingrich, 13 voor Santorum, 5 voor Paul en 2 voor Jon Huntsman die eerder al de handdoek in de ring gooide. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content