Romney haalt uit naar 'valsspeler' China

14/08/12 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:15

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney speelt in op het patriottisme van de Amerikaan. Vooral China lijkt het te ontgelden.

Romney haalt uit naar 'valsspeler' China

© Belga/AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft op een verkiezingsmeeting China fel bekritiseerd. Romney speelt in op het gevoel van patriottisme van de Amerikanen.

'Prachtprestatie op de Olympische Spelen'

"Dit is nog steeds de grootste natie op aarde", zei Romney tegen zijn fans. "Ik weet dat er heel wat mensen altijd kritisch en negatief zijn over Amerika, maar we wonnen onlangs meer olympische medailles dan eender welk land ter wereld."

"We landden ook op Mars om eens te kijken hoe het daar gaat. Als de Chinezen binnenkort voor het eerst naar de maan gaan, dan hoop ik dat ze onze vlag zien, die er 43 jaar geleden al geplant werd."

'China is muntmanipulator'

Romney loopt niet hoog op met China. Hij gaf eerder al te kennen dat hij het land als een muntmanipulator zou bestempelen als hij president wordt. Ook in zijn toespraak gaf hij felle kritiek op China.

"We moeten landen die vals spelen en de regels niet volgen, streng aanpakken. China steelt onze technologie. China steelt ons intellectuele eigendom, onze patenten, onze ontwerpen, onze knowhow. Als ze hun munt blijven manipuleren dan zeggen we: "Stop! Vals spelen mag niet zonder consequenties blijven"." (JC)

Onze partners