Romney en Obama vechten om de vrouwen

12/04/12 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

De vrouwelijke Amerikaanse kiezer is voor de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney een achilleshiel. Daar wil hij nu iets aan doen.

Romney en Obama vechten om de vrouwen

© Reuters

De vrouwelijke Amerikaanse kiezer is voor de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney een achilleshiel in zijn strijd om het presidentschap. Daar wil hij nu iets aan doen.

Romney wil zich inspannen om de kloof tussen mannelijke en vrouwelijke kiezers het hoofd te bieden. Die kwam er na zijn uitlatingen over immigratie en anticonceptie. Ook zijn visie over 'Planned Parenthood', de organisatie die meer dan 800 ziekenhuizen heeft in de Verenigde Staten en die zorgt voor een groot aantal medische zorgen, deed heel wat vrouwelijke wenkbrauwen fronsen.

Strategie
In zijn nieuwe drieledige strategie probeert Romney om zijn vrouwonvriendelijk verkiezingsprogramma om te buigen en meer op te schuiven in de richting van huidig Amerikaans president Barack Obama. "Volgens de vrouwelijke kiezers begrijpt Mitt Romney hen niet, en probeert hij zelfs niet om ze te begrijpen", zegt Stephanie Cutter, adjunct-campagnemanager van Obama.

Door aan te kaarten hoe vrouwen ook onder zijn beleid benadeeld werden, verdedigt hij zich tegen dergelijke en waarschijnlijk nog geplande komende bestokingen aanvallen van Obama en de Democraten, schrijft het Amerikaans dagblad The New York Times.

Vrouwen grootste slachtoffers
Romney blijft aanhalen dat tijdens de ambtsperiode van Obama vrouwen aanzienlijk meer jobs verloren dan mannen. "Vrouwen maken 92,3 procent uit van het alle verloren jobs sinds de eedaflegging van Obama in januari 2009", zegt Romney. "Door president Obama's falen zijn vrouwen de grootste slachtoffers van de Amerikaanse economische crisis geweest", voegt Eric Fehrnstrom, een adviseur van de republikeinse presidentskandidaat, toe.

Vrouwen verloren inderdaad 583.000 jobs sinds 2009, in tegenstelling tot mannen, die slechts 57.000 jobs zagen sneuvelen, merkt The New York Times op. Maar daar hoort een kanttekening bij: hoewel vele vrouwen in de laatste drie jaar ontslagen werden, verloren mannen veel meer jobs sinds de recessie die al begon in december 2007.

Swing states
Uit een peiling van de Amerikaanse krant The Washington Post en Amerikaanse televisiezender ABC News bleek dat vrouwen een grotere voorkeur hebben voor huidig president Barack Obama, zo'n 19 procentpunten om precies te zijn.

Eerder al liet een rondvraag in de twaalf 'swing states', staten waar de strijd om het presidentschap het spannendst is, uitschijnen dat Obama de overhand krijgt in de steun van vrouwen en zelfstandigen, twee cruciale kiesgroepen. (SDG)

Onze partners