Roemeense regering neemt ontslag na protest tegen bezuinigingen

06/02/12 om 15:47 - Bijgewerkt om 15:47

De regering-Boc had de voorbije weken haast dagelijks af te rekenen met protestacties tegen de besparingsmaatregelen.

Roemeense regering neemt ontslag na protest tegen bezuinigingen

© Reuters

De Roemeense premier Emil Boc heeft het ontslag aangekondigd van zowel hemzelf als zijn centrumrechtse regering. Boc, premier sinds 2008, nam de beslissing "om de politieke en sociale toestand van het land te ontspannen".

Technocraat
De Roemeense president Traian Basescu benoemde minister van Justitie Catalin Predoiu tot interim-premier. Predoiu blijft premier "tot een nieuwe regering is gevormd".

De oppositie eist vervroegde verkiezingen, maar dat ziet Boc niet zitten: hij opteert voor de stilaan traditionele oplossing, een onverkozen "technocraat" aan het roer te zetten in afwachting van de verkiezingen, eind 2012. De beslissing om een interim-premier aan te duiden ligt bij president Traian Basescu.

Chef geheime dienst Ungureanu misschien nieuwe premier

Die stelde chef van de geheime dienst, Mihai Razvan Ungureanu, voor aan het parlement als nieuwe premier. De partijloze Ungureanu, een 43-jarige historicus, is een carrièrediplomaat. Van 2004 tot 2007 was hij minister van Buitenlandse Zaken.

Onduidelijk is evenwel dat het parlement met het voorstel zal instemmen. De Roemeense liberale en socialistische oppositie heeft herhaaldelijk aangetoond tegen elk voorstel van Basescu te stemmen om vervroegde verkiezingen te bewerkstelligen.

Met het oog op de krappe meerderheid in het parlement en mogelijke overlopers is een dergelijk scenario niet uitgesloten. Vervroegde verkiezingen kunnen ten vroegste vijf maanden na een mislukte regeringvorming gehouden worden.

Een tot dan zetelende overgangsregering beschikt nauwelijks over beslissingsbevoegdheden en kan de internationale kredietwaardigheid van het land in gevaar brengen, zegt Basescu.

Protestacties
De regering-Boc had de voorbije weken haast dagelijks af te rekenen met protestacties tegen de door het kabinet doorgedrukte "besparingsmaatregelen". Die maatregelen omvatten het schrappen van tienduizenden jobs, loonverlagingen en belastingverhogingen.

Door die impopulaire maatregelen was het vertrouwen in Boc's Democratisch-Liberale Partij (PD-L) gekelderd van nog 21 procent in december tot 15 procent nu. Ook binnen de DLP was een behoorlijk aantal afgevaardigden gewonnen voor het ontslag van Boc.

IMF en EU tevreden over Boc's maatregelen
In schril contrast met de volkswoede over de buikriemoperaties van de Roemeense regering sprak een gezamenlijke missie van het IMF en de Europese Unie zondag haar "tevredenheid" uit over de genomen maatregelen.

De oppositie, verenigd in de Sociaal-Democratische Unie (UNPR), was vorige week begonnen met een "parlementaire staking". Zij had gezworen het halfrond niet meer te betreden totdat de regerende coalitie instemde met vervroegde verkiezingen. (Belga/TE/SD)

Onze partners