Rode Kruis: ‘Laat ons helpen in Aleppo voor het te laat is’

Resten van een hospitaal in Aleppo © REUTERS

Het Rode Kruis staat klaar om te helpen in Aleppo, maar kan voorlopig niets doen. Na het afgelopen staakt-het-vuren van zaterdag krijgt de organisatie geen garanties dat patiënten en hulpverleners de stad veilig kunnen verlaten.

Samen met zusterorganisatie de Rode Halve Maan staat het Rode Kruis al sinds donderdag stand-by om zieken en gewonden in Aleppo te helpen en te evacueren, meldt de NOS. Voorlopig kan er geen hulp geboden worden, omdat het op dit moment te veilig zou zijn in de stad.

De hulp is nochtans nodig, want er zijn nog maar een paar ziekenhuizen open in de stad. ‘We kunnen levens redden. Sommige mensen kunnen niet langer wachten’, laat het Rode Kruis weten. ‘Dit is onacceptabel.’

Vorige week besloten Rusland en het Syrische regime een kort staakt-het-vuren in te lassen, dat zaterdag afliep. Een nieuw bestand is volgens de Russische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, niet aan de orde. Hij zei maandag dat de rebellengroepen zich niet aan het bestand hebben gehouden. Het was de bedoeling dat de wapenstilstand het mogelijk zou maken dat rebellen en bewoners de stad zouden verlaten, maar dat lijkt nauwelijks te zijn gebeurd. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content