Robot doodt arbeider bij Volkswagen

02/07/15 om 09:59 - Bijgewerkt om 12:30

Een arbeider in een Volkswagenfabriek in het Duitse Baunatal is gedood nadat een robot hem had vastgepakt en tegen een metalen plaat had geplet.

Robot doodt arbeider bij Volkswagen

© /

De 22-jarige man stierf na het tragische ongeval in een ziekenhuis in de buurt. Volgens een woordvoerder van Volkswagen gaat het eerder om een menselijke fout, dan om een probleem met de robot die voorgeprogrammeerd wordt om specifieke taken uit te voeren in het productieproces.

Dergelijke ongevallen zijn zeldzaam aangezien deze geautomatiseerde machines doorgaans goed zijn afgeschermd om contact met mensen te vermijden. De arbeider bevond zich wel in de beveiligde ruimte toen het ongeval gebeurde omdat hij deel uitmaakte van het team dat de robots installeerde. Dat maakte het voor de robot mogelijk om het slachtoffer te grijpen.

Het Duitse persbureau dpa meldt dat het parket onderzoekt of het iemand kan vervolgen voor dit arbeidsongeval en zo ja, wie.

Het incident doet denken aan I, Robot, een een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2004 die zich afspeelt in het jaar 2035. In die film doodt een robot eeen medewerker van een robotfabrikant en komen de robots in opstand tegen de mens. (TE)

Lees meer over:

Onze partners