Robert M. krijgt 18 jaar cel

21/05/12 om 12:33 - Bijgewerkt om 12:33

De rechtbank in Amsterdam heeft Robert M. veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging in verband met de omvangrijke zaak van kindermisbruik.

De rechtbank acht de hoofdverdachte schuldig aan het veelvuldig misbruiken van zeer jonge kinderen en het maken van beelden van dit misbruik.

De rechtbank noemde de door M. gepleegde misdrijven "schokkend". "De verbijstering is groot en zal voorlopig niet verminderen."

Medeveroordeelde gaat in beroep
De man van M., Richard van O., krijgt 6 jaar cel wegens medeplichtigheid. Tegen hem was 12 jaar geëist. Volgens de rechtbank wist hij wat zijn man uitspookte en heeft hij hierbij een "faciliterende" rol gespeeld.

Na afloop van de uitspraak maakte zijn advocaat bekend dat hij in beroep gaat tegen het vonnis. Volgens de advocaat gaat het om een "genuanceerde uitspraak", maar zitten er elementen in die beroep rechtvaardigen.

Zo gaat de rechtbank er volgens de raadsman ten onrechte vanuit dat Van O. al vanaf 2006 wist dat zijn partner Robert M. stelselmatig heel jonge kinderen stelselmatig misbruikte. Van O. zegt dat hij dit pas vanaf 2009 wist.

Robert M. gooit met water
Robert M. gooide tijdens het voorlezen van het vonnis water in de richting van de rechter. De rechter reageerde niet en ging door met het voorlezen van het vonnis.

Bij het uitspreken van het vonnis bleven beide verdachten ook door de rechter heen roepen. Robert M. zei dat de rechter zijn mond moest houden. Op enig moment zei de voorzitter: "Houdt u uw mond nu?"

Robert M. werd in december 2010 opgepakt, nadat beeldmateriaal van een van zijn slachtoffertjes in een Amerikaans onderzoek naar kinderporno was opgedoken. M. (28) heeft bekend dat hij 87 zeer jonge kinderen ernstig heeft misbruikt, justitie heeft hem voor 67 gevallen vervolgd.

De uit Letland afkomstige beschuldigde was werkzaam in Amsterdamse kinderdagverblijven en als privéoppas.

Schadevergoeding

Robert M. moet de door hem misbruikte kinderen in totaal bijna 467.000 euro betalen wegens de immateriële schade die ze hebben geleden. Richard van O. moet in totaal bijna 365.000 euro neertellen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners