Rivaliserende Libische regeringen bereiken politiek akkoord

Awad Mohammed Abdul-Sadiq (regering in Tripoli) en Ibrahim Fethi Amish (regering in Tobroek) © Belga/AFP

De rivaliserende parlementen in Libië hebben een politiek akkoord bereikt dat de weg openlegt voor een regering van nationale eenheid.

De twee concurrerende Libische regeringen hebben afgelopen weekend in Tunesië een politiek akkoord bereikt. Deze overeenkomst legt de weg open voor een regering van nationale eenheid.

‘Een historisch moment’, zo omschreef Awad Mohammed Abdoul-Sadiq, de bijeenkomst. Hij is vicevoorzitter van het parlement in Tripoli, dat niet erkend wordt door de internationale gemeenschap. Volgens hem keken niet alleen de Libiërs uit naar dit akkoord: ‘Ook de Arabische landen én eigenlijk de ganse wereld zitten al een jaar te wachten op een regering van nationale eenheid. We nodigen dan ook alle buurlanden en de internationale gemeenschap uit om dit akkoord – dat de regio veiliger zal maken – te steunen.’

Hoop

Sinds vorig jaar strijden twee politieke autoriteiten om de macht in Libië, de ene in Tripoli, de andere in het oosten van het land (Tobroek). De autoriteit in het oosten wordt internationaal erkend.

Hoewel het akkoord een stap in de goede richting is, kan het ook nog fout gaan. Beide parlementen moeten namelijk nog hun plenaire steun geven. Toch heerst er op dit moment voornamelijk een gevoel van hoop onder de Libiërs, berichten internationale media. In tegenstelling tot de mislukte VN-onderhandelingen in oktober, stemt het de bevolking optimistisch dat beide politieke blokken nu opnieuw rond één tafel kunnen zitten.

IS

Onder meer de oprukkende macht van terreurgroep IS in Libië, heeft ervoor gezorgd dat beide partijen nu wel bereid waren om een akkoord te sluiten. Onder meer de kuststad Sirte, op 450 kilometer van Tripoli, is deels in handen van teruggekeerde Libische Syriëstrijders. Er bestaat ongerustheid dat IS volop inzet op het olierijke Libië als tweede uitvalsbasis naast Syrië en Irak. Om IS samen met internationale partners te verslaan, is dus een verenigd Libië noodzakelijk.

Op 13 december is in Rome een internationale conferentie gepland om een impuls te geven aan het akkoord.

De chaos in Libië was ontstaan na de val van dictator kolonel Kadhaffi in 2011. Zowat de helft van de Libische bevolking werd getroffen door de gewapende conflicten en de politieke instabiliteit in het land. Volgens cijfers van het VN-bureau van humanitaire aangelegenheden hebben 2,4 miljoen mensen behoefte aan noodhulp en bescherming. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content