Rik Coolsaet: 'De wereld is beter af met Obama dan met Romney'

07/11/12 om 06:24 - Bijgewerkt om 06:24

Drie vragen aan Rik Coolsaet, professor Internationale politiek (UGent) over de herverkiezing van Barack Obama. Zullen we nu de Nobelprijswinnaar aan het werk zien? Waar zal hij zijn aandacht op richten? Is de wereld beter af met Obama dan met Mitt Romney?

Rik Coolsaet: 'De wereld is beter af met Obama dan met Romney'

© Reuters

Barack Obama haalt zijn tweede termijn binnen. Zullen we nu de Nobelprijswinnaar voor de Vrede echt aan het werk zien?

Professor Rik Coolsaet: "Neen, Barack Obama zal niet zo zwaar inzetten op het internationale plan, omwille van twee redenen. Hij beseft ten eerste maar al te goed dat de macht van de Verenigde Staten niet meer is wat ze geweest is. Zelfs de machtigste man op aarde krijgt niet zomaar alles gedaan wat hij wil. Ten tweede zal al zijn energie gaan naar de binnenlandse problematiek, zoals het indijken van de fiscal drift en de begroting.

Tussen de lijnen viel wel te lezen dat Obama II zich zou bezighouden met twee dossiers die qua symboolwaarde bijna net zo groot zijn als de gezondheidszorg en zich op het raakvalk tussen binnenland en buitenland begeven: de hervorming van de migratiewetgeving en het klimaatdossier.

Een erfenis van Obama I die wel zal worden verdergezet, is de drones-politiek. Daarbij wordt met onbemande vliegtuigjes jacht gemaakt op verdachten. Daar komt veel kritiek op, want die techniek is niet efficiënt en op het randje van het toelaatbare.

Bill Clinton richtte zich in zijn tweede termijn wel sterk op het buitenland, zoals Noord-Ierland en het Midden-Oosten. Het verschil is echter dat bijvoorbeeld Noord-Ierland als een rijpe vrucht in zijn schoot viel: hij werd gevraagd. Obama heeft heel snel geprobeerd iets in het Midden-Oosten te forceren, maar moest al even snel beseffen dat de macht van Amerika heel klein is.

Helaas zullen we dus niet de Nobelprijswinnaar aan het werk zien."

Waar zal Obama zijn aandacht vooral op richten: het brandende Midden-Oosten waar hij eerst hoop en dan ontgoocheling zaaide, of toch op geopolitieke hotspots als de Stille Oceaan en de Perzische Golf?

Professor Rik Coolsaet: "Hij zal het beleid met de drones verderzetten en ook de aandacht op de Stille Oceaan blijven concentreren, met het oog op de groeiende invloed van China.

Misschien zal hij zich ook inzetten voor een non-proliferatieverdrag rond kernwapens en een wereldwijd verbod op het uitvoeren van kernproeven.

Maar nogmaals: zijn binnenlandproblemen zijn te groot én hij beseft maar al te goed dat de Koude Oorlog voorbij is. Toen kon de Amerikaanse president bij wijze van spreken met 1 vingerknip beslissen op het internationale toneel.

Is de wereld beter af met Barack Obama dan met Mitt Romney?

Professor Rik Coolsaet: "Ja. Want Obama is het meest geschikt voor de multipolaire wereld waarin we leven: Amerika is niet langer de alleenheerser. Hij kan erkennen dat hij anderen nodig heeft.

Mitt Romney daarentegen leeft nog meer in de Koude Oorlog-idee dat de VS de macht van weleer is. Voor de Amerikanen is het beter dat Obama president is: Romney zou teveel botsen met anderen en zo conflicten uitlokken. Obama is daarentegen een grote voorstander van samenwerking." (SD)

Onze partners