'Rick Santorum wordt tegenstander van Obama' (Peilingen)

20/02/12 om 18:21 - Bijgewerkt om 18:21

De aartsconservatieve kandidaat voor het Amerikaans presidentschap Rick Santorum heeft volgens peilingen de huidige favoriet, de "gematigde" Mitt Romney, duidelijk voorbijgestoken.

'Rick Santorum wordt tegenstander van Obama' (Peilingen)

© Reuters

Volgens een van de jongste nationale Gallup-peilingen is 36 procent van de Republikeinen ervan overtuigd, dat de strengkatholieke ex-senator de tegenstander wordt van de Democraat Barack Obama bij de presidentsverkiezingen in november.

Slechts 28 procent steunt de multimiljonair en voormalige gouverneur Romney. Daarmee heeft Santorum voor de eerste keer een afgetekende voorsprong, die buiten de foutenmarge bij peilingen ligt, aldus peilingsexperten.

De beide andere kandidaten bij de Republikeinse voorverkiezingen, daarentegen, zijn duidelijk teruggeslagen. De eveneens oerconservatieve voormalige parlementsvoorzitter Newt Gingrich komt uit opslechts 13 procent, de "radicale" (tegen interventionisme gekante) liberaal Ron Paul op elf procent.

Ook een door de onlinedienst Real Clear Politics ziet uit gemiddelde waarden van zes peilingen Santorum voorop liggen. Hier staat Santorum op bijna 34 procent en Romney op 28 procent.

Aan het begin van de voorverkiezingen in januari gold Romney lange tijd als duidelijke favoriet - Santorum als krasse outsider. Nu lijkt de race weer volledig open. De 53-jarige Santorum had twee weken geleden verrassend bij de voorverkiezingen in de drie staten Colorado, Minnesota en Missouri gewonnen.

Diepgelovige katholiek
Santorum, een diepgelovige katholiek, gebruikt zijn religiositeit doelbewust in zijn campagne. Onlangs verweet hij Obama dat hij een "vervalste theologie" aanhangt, "geen theologie die op de bijbel steunt". Later meende Santorum dat hij daarmee niet wilde betwisten dat Obama een christen is.

Santorum is zelfs bij verkrachting of incest voor een verbod op abortus. Romney - een mormoon - geldt daarentegen als een meer gematigde en pragmatisch denkend conservatief.

Santorum haalde onlangs het wereldnieuws, nadat een videofilmpje was opgedoken waarin hij beweert dat in Nederland bejaarden onvrijwillig worden geëuthanaseerd. Hij deed die uitspraak eerder deze maand tijdens een forumgesprek in een kerk in Missouri. De Republikein zei dat in 10 procent van de overlijdensgevallen in Nederland sprake is van euthanasie.

Bovendien stelt hij dat de helft van de euthanasiegevallen in Nederland onvrijwillig is. In het gesprek zegt hij dat Nederlandse
bejaarden bandjes dragen met daarop de tekst: 'Euthanaseer me niet'.Ook beweert hij dat bejaarden daarom niet naar Nederlandse ziekenhuizen durven te gaan en uitwijken naar het buitenland.

Super Tuesday Tot nog toe hebben Santorum en Romney elk in vier staten het laken naar zich toe kunnen trekken. De volgende verkiezingen staan op 28 februari op de agenda, in de staten Arizona en Michigan. Maar een eerste echte beslissing is ten vroegste bij "Super Tuesday" op 6 maart te verwachten - dan wordt in een ruk in tien staten gestemd. Maar er staan nog meer dan 40 voorverkiezingen te wachten. Uiteindelijk zullen de Republikeinen pas op hun partijcongres eind augustus over de kandidatuur beslissen. (Belga/TE)

Onze partners