Rick Santorum trekt zich terug uit race naar het Witte Huis

10/04/12 om 20:37 - Bijgewerkt om 20:37

Rick Santorum gooit de handdoek in de ring in de race naar de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse verkiezingen dit najaar. Mitt Romney lijkt zo de uitdager van Barack Obama te zullen worden.

Rick Santorum trekt zich terug uit race naar het Witte Huis

© Reuters

De conservatieve presidentskandidaat Rick Santorum zal zijn campagne stopzetten. Hij deelde zijn beslissing mee tijdens een persconferentie in Gettysburg, Pennsylvania. Daardoor lijkt een nominatie van multimiljonair Mitt Romney als tegenkandidaat van de Democratische president Barack Obama zo goed als zeker.

De overgebleven medekandidaten Ron Paul en Newt Gingrich maken wegens zwakkere verkiezingsresultaten weinig kans om door de partij voorgedragen te worden.

Belangrijkste rivaal

Santorum was tot op het laatst de belangrijkste rivaal van Romney en kon de topfavoriet verkiezingsoverwinningen in elf staten afsnoepen. Hij viel echter in de staten met het belangrijkste aantal kiesmannen voor de nominatiedag van de Republikeinen in augustus steeds duidelijker terug. Terwijl Romney al meer dan 625 afgevaardigden van de benodigde 1144 kon verzamelen, reikte Santorum niet eens tot de
helft.

Santorum had zich de voorbije dagen al uit de schijnwerpers teruggetrokken, opdat hij zich kon bekommeren om zijn driejarig ziek dochtertje Bella. (Belga/INM)

Onze partners