Rick Santorum dingt opnieuw naar VS-presidentschap: 'Bombardeer IS terug naar de zevende eeuw'

28/05/15 om 01:27 - Bijgewerkt om 02:24

Rick Santorum, een 57-jarige Republikein, en gewezen senator, doet een nieuwe gooi naar het VS-presidentschap. Hij staat bekend als evangelisch en ultraconservatief, maar hij wil zich ook profileren als een vriend van arbeiders en een vijand van IS.

Rick Santorum dingt opnieuw naar VS-presidentschap: 'Bombardeer IS terug naar de zevende eeuw'

Rick Santorum © REUTERS

Rick Santorum wordt de zevende Republikein die tot dusver zijn kandidatuur heeft gesteld (en er zijn er nog veel meer op komst). Hij deed het heel behoorlijk tijdens de presidentsverkiezingen in 2012. Toen won hij tijdens de Republikeinse voorverkiezingen in 11 staten van de latere kandidaat Mitt Romney, onder meer in de belangrijke eerste staat, Iowa, waar hij Romney met 34 stemmen verschil versloeg.

Toen, zoals nu, heeft Santorum diepe koffers. Maar het evangelisch conservatieve veld wel heel druk wordt, met (bij de verklaarde kandidaten) Ted Cruz, Mike Huckabee en Ben Carson. In de peilingen is Santorum ver weggezakt, eigenlijk vergeten, en Fox News, dat in augustus het eerste Republikeinse debat organiseert, heeft al laten weten dat alleen de top tien in de peilingen aan dat debat mag deelnemen.

'Arbeidersconservatisme'

Misschien om zich te onderscheiden van de christelijke competitie mikt Santorum, afgaand op zijn eerste speech als kandidaat, op drie groepen. Dat hij kampioen is van het (ongeboren) leven, van het traditioneel huwelijk en van een christelijke levensstijl met thuisonderwijs, weten zijn potentiëlke kiezers al. En dus legt Santorum nu meer de nadruk op zijn "arbeidersconservatisme" (blue collar conservatism). "Amerikanen hebben geen behoefte aan nog maar eens een president die gebonden is aan een grote overheid of aan groot geld", zei hij bij de aankondiging van zijn kandidatuur. "Vandaag beginnen we terug te vechten".

Anti-IS, pro-Israël

Hij pleit, in tegenstelling tot de meeste kandidaten in zijn partij, voor een verhoging van het minimumloon, en bekritiseerde zijn partij al enkele keren omdat ze maar blijft hangen bij een "35 jaar oude boodschap" over de economie, namelijk dat de belastingen voor de rijken moeten worden verlaagd. Santorum sprak zich ook al uit tegen migratie, die volgens hem door de Democraten en door grote delen van zijn eigen partij wordt ondersteund. De migranten halen, argumenteert hij, de lonen van Amerikaanse arbeiders onderuit.

Het derde thema is IS en de beveiliging van de VS. Santorum vermeldde in zijn toespraak dat hij het IS-magazine hem bij naam als vijand heeft bestempeld. Eerder deze maand zei Santorum: "Als deze lui willen terugkeren naar een zevende-eeuwse versie van de islam, laten we dan onze bommenwerpers volladen en hen bombarderen tot ze inderdaad in de zevende eeuw leven". De anti-IS-retoriek gaat bij hem samen met grote Israël-liefde. Hij is fel gekant tegen het nucleair akkoord met Iran.

Onze partners