Rick Perry stapt uit de race

19/01/12 om 15:51 - Bijgewerkt om 15:51

Rick Perry geeft zijn ambitie om de Republikeinse uitdager van president Barack Obama te worden op.

Rick Perry geeft de strijd op, zo meldt CNN op gezag van mensen uit diens entourage. In de al grillig verlopen strijd om het Republikeinse presidentskandidaatschap voerde de gouverneur van Texas een tijd de peilingen aan.

Na enkele blunders - het Oops!-moment en zijn aanval op homo's zijn er twee van, verloor hij echter terrein op andere kandidaten.

Nadat de voorverkiezingen - de zogenaamde caucus - in Iowa tegenvielen, multimiljonair Mitt Romney, oerconservatief Rick Santorum en libertair Ron Paul vormden de top drie, deelde hij mee zijn kandidaatschap te gaan herevalueren.

Er blijven aldus nog vier kandidaten over om uitdager te worden van huidig president Barack Obama. Van hen is Mitt Romney, ex-gouverneur van Massachusetts, onder andere gezien de enorme sommen steun die hij van Wall Street krijgt, de duidelijke favoriet.

Enkele dagen geleden had John Huntsman, voormalig VS-ambassadeur in China, de handdoek gegooid. Huntsman besloot zich achter de kandidatuur van Romney te scharen. Perry gaat, meldt het blad Politico, zijn steun geven aan Newt Gingrich, zo mogelijk nog conservatiever dan hijzelf en eveneens een ijveraar voor "christelijke waarden".

Hoge vlucht

Perry nam aanvankelijk een hoge vlucht en pakte uit met uitstekende resultaten in Texas. Dat zou de enige staat zijn waar er jobs gecreëerd werden, aldus Perry. Die goednieuwsshow werd echter al gauw onderuit gehaald, zowel vanuit Democratisch als vanuit Republikeins kamp: de jobs die Perry schiep, klonk het, waren grotendeels banen waarbij de werknemers minder verdienden dan het minimumloon.

In augustus kopte Al Jazeera nog: 'Rick Perry - te groot om te falen'? In dat artikel zei Jake Silverstein, hoofdredacteur van het magazine Texas Monthly, nog: "Wij gingen elke race die Rick Perry aanging na. En hij heeft er nog nooit een verloren."

Of opgeven gelijk staat aan verliezen, is voor interpretatie vatbaar. Maar dat Perry de presidentsverkiezingen alvast niet zal winnen, is zeker. (SD/Belga)

Onze partners