Reynders: 'Zie geen andere mogelijkheid dan uitstel verkiezingen Burundi'

18/05/15 om 20:14 - Bijgewerkt om 20:14

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ziet geen andere mogelijkheid dan uitstel van de het verkiezingsproces in Burundi. Daar zijn protesten uitgebroken tegen president Pierre Nkurunziza die voor een derde termijn wil gaan. Ook vond een mislukte coup plaats.

Reynders: 'Zie geen andere mogelijkheid dan uitstel verkiezingen Burundi'

© AFP

Om de lokale, parlements- en presidentsverkiezingen in Burundi correct te laten verlopen, ziet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) geen andere mogelijkheid dan uitstel te verlenen aan het verkiezingsproces. Dat heeft hij gezegd in de marge van de Europese ministerraad.

Coup

Tijdens de mislukte poging tot staatsgreep raakten in Burundi veel radiostations buiten gebruik. Volgens minister Reynders is de heropstart van deze privéstations noodzakelijk om in de aanloop naar de verkiezingen een eerlijk politiek debat te kunnen voeren. Op 26 mei gaan de verkiezingen in Burundi van start. Dan worden de nieuwe parlements- en gemeenteraadsleden verkozen. Daarna volgen nog de presidentsverkiezingen.

Zoals bekend lokte de aankondiging van president Pierre Nkurunziza dat hij voor een derde termijn gaat felle protesten uit. Daarop volgde vorige week een mislukte couppoging door generaal Godefroid Niyombare.

VN-gezant

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken bespreken de situatie in Burundi. Volgens minister Reynders gaat Europa de staatsgreep veroordelen en wellicht ook aansturen op uitstel van het verkiezingsproces. Zelf ziet de minister niet goed in hoe de stembusgang anders correct kan verlopen. Reynders benadrukt dat de situatie er ondanks de terugkeer van president Nkurunziza gespannen blijft en roept de autoriteiten op nu niet tot geweld tegen de coupplegers over te gaan.

Dat de verschillende partijen opnieuw met elkaar gaan praten, is nu zijn grootste bezorgdheid. Het aanstellen van een VN-gezant om te helpen bij de dialoog lijkt Reynders een goed idee. (Belga/WB)

Onze partners