Reynders waarschuwt voor aparte euro-onderonsjes

Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje moeten oppassen met aparte onderonsjes in de aanloop naar eurotoppen over de aanpak van de crisis, zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Eind juni maakten de euroleiders op een top in Brussel nieuwe afspraken over de aanpak van de eurocrisis. Die zorgden voor een kortstondige boost op de financiële markten, maar intussen is de rente op Spaans en Italiaanse staatspapier alweer fors aan het stijgen. Een gevolg, zo meent men in Spanje, van recente Finse en Nederlandse verklaringen die opnieuw twijfel zaaien over de geloofwaardigheid van de Europese afspraken.

Tweederangsrol

Reynders wees staatssecretaris voor Europese Zaken Inigo Mendez de Vigo op de impact van het overleg dat de vier grote eurolanden in de week voor de top hielden, eerst in Rome en nadien in Parijs. “We erkennen dat de grootste economieën soms apart moeten kunnen praten, maar als je zoiets net voor een top organiseert, dan is het misschien niet ongewoon dat sommigen na afloop van de top met het gevoel achterblijven dat ze niet alles wisten”, zei hij na afloop.

Volgens Reynders moeten de grote landen er waakzaam voor zijn dat de andere landen niet het gevoel krijgen dat ze een tweederangsrol spelen. Ten overstaan van de Spaanse pers herinnerde hij eraan dat ook Spaanse kranten enkele maanden geleden nog zeer kritisch schreven over Frans-Duitse onderonsjes. “Helpt het dan om er enkel Spanje en Italië erbij te nemen?”, zei Reynders, die een “zo inclusief en communautair mogelijke” aanpak van de eurocrisis bepleitte. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content