Reynders: ‘Versoepeling Russisch embargo voor Grieken zou verontrustend zijn’

Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken © Belga

Didier Reynders, op weg naar Moskou, noemt een mogelijke versoepeling van het Russisch embargo voor de Grieken ‘verontrustend’. ‘Dat zou betekenen dat er een verandering is in de Griekse opstelling rond Oekraïne is.’

Voordelige gasprijzen of zelfs wat Russische financiële steun voor Griekenland moeten kunnen, maar een versoepeling van het Russisch embargo voor de Grieken na de doortocht van premier Alexis Tsipras bij president Vladimir Poetin zou “verontrustend” zijn. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd, kort voor hij zelf op het vliegtuig stapte richting Moskou.

Op gespannen voet

Reynders zal daar samenzitten met zijn Russische evenknie Sergej Lavrov. Op dat moment zal ook Tsipras nog ter plaatse zijn. Zijn bezoek wordt met argusogen gevolgd vanuit Europa. De Europeanen leven momenteel op gespannen voet met Rusland en voeren tegelijk moeizame onderhandelingen over broodnodige financiële steun aan Athene.

Dat de Grieken in Moskou op zoek gaan naar voordelige gasdeals of zelfs wat financiële steun, vindt Reynders “op zich niet problematisch”. “Ook onder de vorige regeringen heeft Athene er altijd op gewezen dat het op energievlak erg afhankelijk is van de Russen”, merkt hij op.

Oekraïne

“Wat meer verontrustend zou zijn, is als we zouden zien dat Griekenland speciale maatregelen kan genieten op vlak van de Russische boycot” tegen Europese groenten en fruit. “Want dat zou betekenen dat er een verandering is in de Griekse opstelling rond Oekraïne.” Het importverbod was immers een reactie op de Europese sancties na de annexatie van de Krim en de Russische inmenging in het oosten van het land.

“De boycot is veel delicater, uiteraard”, onderstreept Reynders. “Ik ga Lavrov vragen wat ervan aan is, wat de mogelijke evoluties zijn. Maar hoe dan ook is het een debat dat we vooreerst binnen de Europese Unie zullen moeten houden”, besluit de Belgische minister, die er nog op wijst dat Athene zich binnen de Europese instellingen tot op heden steeds achter het gemeenschappelijke standpunt heeft geschaard. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content