Reynders: 'Stembusgang Burundi draagt niet bij tot oplossing'

29/06/15 om 18:27 - Bijgewerkt om 18:27

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) noemt de stembusgang in Burundi 'niet geloofwaardig'. Volgens hem zullen de verkiezingen niet bijdragen tot een oplossing voor de crisis in het land waar president Pierre Nkurunziza voor een derde mandaat wil gaan.

Reynders: 'Stembusgang Burundi draagt niet bij tot oplossing'

© Reuters

De verkiezingen in Burundi zijn "niet geloofwaardig" en "zullen niet bijdragen tot een oplossing voor de crisis" in het land. Zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gereageerd op de stembusgang die momenteel plaatsvindt tegen de achtergrond van het omvangrijke protest tegen een derde mandaat voor president Pierre Nkurunziza.

'Geen transparantie'

In een mededeling toont minister Reynders zich ongerust over de parlements- en lokale verkiezingen die in Burundi worden georganiseerd en die door de oppositie geboycot worden. "De principes rond inclusiviteit, transparantie en geloofwaardigheid worden niet nageleefd", betreurt Reynders.

Voor Reynders zijn de verkiezingen dan ook "niet geloofwaardig". "Zij zullen niet bijdragen tot een oplossing voor de crisis in Burundi. De minister vreest dat ze het land voort zullen verdelen", luidt het in de mededeling.

Protest

België vraagt dan ook met aandrang aan de Burundese regering om rekening te houden met de aanbevelingen van de Afrikaanse regionale organisaties en de Verenigde Naties.

De Burundezen moeten in een bijzonder geladen klimaat naar de stembus. Al twee maanden wordt hevig geprotesteerd tegen het voornemen van Nkurunziza om een derde mandaat in de wacht te slepen. Het geweld eiste al tientallen mensenlevens. De verkiezingen van vormen de eerste etappe in dat omstreden verkiezingsproces. (Belga/WB)

Onze partners