Reynders roept vier landen op om Verdrag chemische wapens te ondertekenen

Een vrouw wordt verzorgd na wat door activisten omschreven werd als een chloorgasaanval © REUTERS

Precies twee decennia geleden, op 29 april 1997, trad het Verdrag chemische wapens in werking.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roept Noord-Korea, Egypte, Zuid-Soedan en Israël op het Verdrag tot verbod van chemische wapens te onderteken. Dat meldt hij zaterdag in een persbericht naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het verdrag.

Precies twee decennia geleden, op 29 april 1997, trad het Verdrag chemische wapens in werking. In een communiqué concludeert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dat het verdrag vruchten afwerpt. Zo werd 95 procent van de aangegeven chemische wapens vernietigd en ondertekenden 192 landen het verdrag.

De minister roept de overige vier (Noord-Korea, Egypte, Zuid-Soedan en Israël) op om dat ook te doen en om eventuele chemische wapens te laten vernietigen. “Chemische wapens mogen niet worden gebruikt, onder geen enkele omstandigheid en onder geen enkel voorwendsel”, klinkt het bij Didier Reynders.

Ook Syrië ondertekende het verdrag. Reynders vindt het onaanvaardbaar dat de regering van Syrië toch chemische wapens tegen de eigen bevolking heeft gebruikt. “De verantwoordelijken voor die barbaarse misdaad moeten voor het gerecht worden gebracht”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Partner Content