Reynders in Israël: 'Netanyahu wil oplossing in vredesproces met Palestijnen'

11/11/13 om 16:59 - Bijgewerkt om 16:59

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft tijdens een bezoek aan Israël premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres ontmoet.

Reynders in Israël: 'Netanyahu wil oplossing in vredesproces met Palestijnen'

Didier Reynders en Benjamin Netanyahu © ImageGlobe

Reynders en Netanyahu hadden het onder meer over de stand van zaken bij de onderhandelingen over het Israëlisch-Palestijns vredesproces. De MR-minister zei na afloop dat hij bij de Israëlische premier een echte wil om tot een oplossing te komen had bespeurd.

'De standpunten liggen nog erg uiteen, maar de wil om tot een overeenkomst te komen is aanwezig', zei Reynders. 'Als er bij deze onderhandelingen geen akkoord uit de bus komt, dan wordt een tweestatenoplossing in de toekomst alleen maar moeilijker'.

Kolonies

Reyders herinnerde Netanyahu er ook aan dat België en de Europese Unie de Joodse kolonies in Palestina beschouwde als 'illegaal' volgens het internationaal recht.

Hij heeft aan Netanyahu gevraagd om elke actie te vermijden die de goede gang van de onderhandelingen in het gedrang zou kunnen brengen.

Bilateraal akkoord

Beide ministers ondertekenden ook een bilateraal akkoord dat de relaties tussen België en Israël versterkt. Belgische en Israëlische diplomaten zullen voortaan jaarlijks overleg plegen over onderwerpen van gemeenschappelijk belang.

Daarnaast voorziet het akkoord ook dat gezinsleden van de diplomaten - zowel in België als in Israël - een beroepsactiviteit kunnen uitoefenen in de periode van een diplomatieke of consulaire missie.

President

Minister Reynders en een delegatie van leden van de joodse gemeenschap in België werden ook ontvangen door de Israëlische president, Shimon Peres, in diens residentie in Jeruzalem. (Belga/KVDA)

Onze partners