Reynders in Egypte: ‘Over mensenrechten worden geen compromissen gemaakt’

Tegen de achtergrond van de recente escalatie van het geweld in Egypte heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in Caïro een onderhoud gehad met zijn ambtgenoot Nabil Fahmy.

Didier Reynders maakte zijn Egyptische gesprekspartner de Europese afschuw over de aanslagen tegen ordediensten over, maar stelde tegelijkertijd ook vragen over de “proportionaliteit” van het optreden van de ordediensten.

Reynders was de eerste Europese bewindsman die een lid van de Egyptische interimregering ontmoette sinds de Europese buitenlandministers op een uitzonderlijke bijeenkomst in Brussel een Europees antwoord op de recente gewelddaden in Egypte formuleerden.

In lijn met de Europese marsrichting lanceerde Reynders bij aankomst in Caïro meteen een oproep tot dialoog aan het adres van de Egyptische autoriteiten. Hij verzekerde dat Europa in de strijd tegen terrorisme aan de zijde van de Egyptische overheid staat, maar beklemtoonde dat er geen compromissen kunnen gemaakt worden over mensenrechten.

‘Economische ontwikkeling van Egypte ondersteunen’

“Dat evenwicht is primordiaal”, aldus de vicepremier. “We hadden een zeer goed gesprek”, zo stelde Reynders na afloop. De Belgische minister toonde zich tevreden over het onderzoek dat de autoriteiten openden naar het geweld dat vorige woensdag losbarstte.

Hij beklemtoonde ook het belang van een snelle terugkeer naar een “normale” situatie in het land. “De Europeanen en de Egyptenaren hebben niet dezelfde definitie van proportionaliteit”, merkte Reynders op.

Reynders legde ook de nadruk op de samenwerking tussen Europa, en meer bepaald België, en Egypte. “Het politieke proces moet voortgezet worden, maar we moeten tegelijkertijd ook de economische ontwikkeling van Egypte steunen.”

Herzieninggrondwet

De Belgische buitenlandminister ontmoette in Caïro ook de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil al-Araby. Met hem had Reynders het onder meer over de mogelijke repercussies van de Egyptische crisis op de regio, in het bijzonder op Libië, Tunesië en het Midden-Oosten. De twee bewindslui spraken ook over Syrië, in de nasleep van de aanval waarbij het regime van president Bashar al-Assad mogelijk chemische wapens heeft ingezet.

Reynders had voorts een korte ontmoeting met vertegenwoordigers van de salafistische partij al-Nour. Men hen sprak de Franstalige liberaal over de huidige crisis en de voortzetting van het politieke proces in Egypte. Ook gesprekken met mensenrechtenactivisten en Ali Awad, de voorzitter van het technische comité voor de herziening van de grondwet, stonden op het programma. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content