Reynders hoopt op bezoekje van Obama

© Reuters

Zowel Elio Di Rupo en Didier Reynders als ook David Cameron wensen Barack Obama veel succes toe in zijn nieuwe ambstermijn.

Premier Elio Di Rupo heeft Barack Obama gefeliciteerd met zijn overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Zijn herverkiezing is een bemoedigend signaal voor de toekomst van de Verenigde Staten, die van de hele wereld en dus ook de onze”, zegt de premier.

“De Amerikanen hebben gekozen voor een rechtvaardiger en toleranter Amerika.” Di Rupo eert Obama’s progressieve keuzes en zijn standpunten inzake internationale politiek. Obama heeft volgens de premier steeds gekozen voor “een multilaterale aanpak op basis van wederzijds respect, overleg en samenwerking”.

Di Rupo verwijst ook naar de hervorming van de ziektekostenverzekering onder Obama, en de hervorming van Wall Street. “De Amerikaanse burgers bevestigen hiermee ook de verdiensten van een reeks fundamentele hervormingen voor meer rechtvaardigheid en sociale bescherming die onder zijn presidentschap werden doorgevoerd”, zegt de premier. Di Rupo verheugt er zich tot slot “in naam van de hele Belgische regering en de Belgische bevolking” op om de “vruchtbare samenwerking met President Obama en zijn regering verder te zetten in het belang van onze beide landen en al hun burgers”.

Reynders hoopt op een bezoek aan België

Ook Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is heel blij met de resultaten van de verkiezingen. Hij hoopt ook dat de president in zijn tweede ambtstermijn tijd zal vinden om ons land te bezoeken. Reynders arriveerde omstreeks 7 uur op de ambassade van de VS in Brussel, waar de verkiezing werd gevolgd. Reynders hoopt dat Obama naar Brussel komt, “niet enkel voor de Europese Unie, maar ook voor een bilateraal contact”.

Eerste minister Elio Di Rupo nodigde Obama al uit tijdens de recentste Navo-top in mei. In een interview met de openbare omroep verklaarde Reynders te verwachten dat Obama meer risico’s zal nemen in zijn tweede ambtstermijn. “We verwachten enkele initiatieven in het Midden-Oosten. In Syrië kan hij nu misschien sterker optreden”, aldus de minister. “Het is altijd mogelijk om meer risico’s te nemen in een tweede termijn”.

‘Nauwe samenwerking voortzetten’

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, en Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, zeggen in hun gezamenlijke felicitatie aan de president dat ze uitkijken naar een nauwe samenwerking. “De creatie van groei en jobs blijft een prioriteit voor zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie en we zullen samen met president Obama voortwerken om het ongeëvenaarde potentieel van de transatlantische markt te ontsluiten”, stellen Barroso en Van Rompuy.

“We zijn klaar om onze intense samenwerking in het buitenlands beleid en in de promotie van onze gezamenlijke waarden voort te zetten. We kijken ernaar uit om president Obama snel te ontmoeten om onze prioriteiten opnieuw te bevestigen en een nieuwe impuls te geven aan onze gezamenlijke actie.”

Gelukwensen via twitter

“Warme gelukwensen aan mijn vriend Barack Obama. Ongeduldig om te blijven samenwerken”, twitterde de Britse premier David Cameron na de herverkiezing van de Democratische president. Cameron stuurde de tweet de wereld in bij zijn bezoek aan een Syrisch vluchtelingenkamp in het noorden van Jordanië. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content