Reynders: 'België bereid luchtinterventie in Syrië buiten VN-mandaat te bestuderen'

10/09/15 om 19:17 - Bijgewerkt om 19:20

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft laten verstaan dat een Belgische deelname aan militaire luchtoperaties boven Syrië tegen IS, tot de mogelijkheden behoort.

Reynders: 'België bereid luchtinterventie in Syrië buiten VN-mandaat te bestuderen'

© Belga

De Belgische regering is bereid een deelname te bestuderen aan militaire luchtoperaties boven Syrië in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) ook buiten het kader van een VN-resolutie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in de Kamer laten verstaan.

De minister herhaalde zijn standpunt dat enkel een politieke oplossing voor de Syrische crisis en stabiliteit in Irak een oplossing kunnen bieden voor de vluchtelingenstroom richting Europa.

Geen grondtroepen

Tot vandaag heeft België aan de strijd tegen IS deelgenomen in Irak, onder meer via de inzet van F-16's vanuit Jordanië. Een interventie van Belgische grondtroepen sloot Reynders opnieuw uit. De laatste dagen is de vraag om een interventie in Syrië echter opnieuw in verschillende Europese landen opgedoken.

'Om de efficiëntie van onze actie tegen Daesh (IS) te verhogen, moet de eventuele uitbreiding van onze luchtoperaties naar Syrië voorwerp uitmaken van een diepgaande analyse. België verkiest weliswaar in eender welke hypothese te handelen in het kader van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Toch moet te gepasten tijde en in functie van de vragen van onze partners, onderzocht worden wat haalbaar is in internationaal recht', zei minister Reynders.

VN

België heeft altijd een mandaat van de VN verkozen, maar de situatie is recentelijk geëvolueerd, preciseerde het hoofd van de Belgische diplomatie. Hij verwees daarbij naar de initiatieven van Frankrijk, dat daarvoor artikel 51 van het VN-Handvest inroept.

Volgens Reynders moet het 'vrijhaveneffect' waarvan IS in Syrië kan profiteren, worden doorbroken. 'De vier laatste jaren hebben aangetoond dat niets doen geen oplossing is', aldus nog Reynders. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners