Reuters: Russisch leger vecht mee in Syrië

10/09/15 om 00:51 - Bijgewerkt om 03:40

Russische soldaten nemen deel aan militaire operaties in Syrië, ter ondersteuning van het regeringsleger van president Assad. Ze hebben ook minstens één basis ingericht. Dat meldt Reuters. Zowel Navo als de VS tonen zich bezorgd over de Russische betrokkenheid.

Reuters: Russisch leger vecht mee in Syrië

Een poster op een minibus in de Syrische stad Latakia toont de Syrische president Assad, de Russische leider Poetin en Hezbollah-chef Nasrallah © REUTERS

Het persagentschap Reuters meldt de militaire betrokkenheid op basis van drie onafhankelijke, zij het anonieme, regeringsbronnen in buurland Libanon. Het bericht komt nadat gelijkaardige meldingen over Russische troepen verschenen in de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast en in de in Londen gedrukte krant Al Hayat.

Er is, volgens één van de drie bronnen van Reuters, sprake van nog geringe, maar actieve deelname van Russische troepen aan de oorlog.

Waaruit die deelneme bestaat, meldt Reuters niet, maar The Daily Beast had het over zowel grondtroepen als Russische piloten die in opdracht van het regime luchtaanvallen uitvoeren.

Twee Amerikaanse regeringsfunctionarissen, die ook anoniem met Reuters spraken, meldden dat Rusland "de voorbije dag of zo" bijkomende vliegtuigen heeft gestuurd, dat twee Russische landingsschepen voor tanks zijn aangemeerd in de havenstad Tartus, en dat Rusland ook een kleine eenheid infanterie naar Syrië heeft gebracht.

'Niets nieuws'

Een Russische woordvoerder sprak zowel actieve betrokkenheid bij de gevechten als een troepenopbouw tegen, en zei dat haar land er nooit een geheim van heeft gemaakt dat het "adviseurs" in Syrië heeft en dat het wapens levert aan een "langdurige bondgenoot". De "militair-technische samenwerking" is "niets nieuws".

Volgens de bronnen van Reuters, echter, "zijn de Russen niet langer adviseurs. Ze hebben beslist aan de strijd deel te nemen".

Twee van de drie Libanese bronnen van Reuters stellen dat Rusland nu twee legerbasissen in het Syrië heeft geopend, een aan de kust en een in het binnenland. Aan de haven van Tartus hebben de Russen op dit ogenblik al "faciliteiten". Andere bronnen beweren dat de Russen een militaire luchthaven aanleggen in de buurt van Latakia, een bolwerk van het Assad-regime.

De militaire opbouw baart de VS en de Navo zorgen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, belde woensdag met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov. Hij "herhaalde" zijn bezwaren tegen de groeiende Russische rol. Ook hebben Amerikanen hun bondgenoten in de regio opgeroepen om geen Russische vliegtuigen te laten landen. De Russen wilden hun vrachtvliegtuigen in de Balkan laten bijtanken, maar na weigering van onder meer Bulgarije vliegen ze nu, volgens de Russische ambassadeur in Teheran, via Iran.

'Oplossing bemoeilijken'

Navo-baas Jens Stoltenberg verklaarde dat, als de berichten bevestigd worden, de grotere Russische betrokkenheid niet zal helpen om het conflict op te lossen. En de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius herhaalde dat in andere bewoordingen. Hij zei dat een Russische militaire opbouw "de zoektocht naar een politieke oplossing bemoeilijkt".

De berichten over een actieve Russische deelname aan de oorlog komen op een moment dat het regeringsleger van president Bashar al-Assad op enkele fronten teruggedrongen wordt. Zo moest dat leger woensdag de Abu al-Duhur-luchtmachtbasis evacueren in de provincie Idlib. Daardoor is het regeringsleger feitelijk uit die provincie verdreven, en geeft het grondgebied op, op enkele tientallen kilometer van het hartland van de president, Latakia.

Assad steunt tot dusver vooral op actieve militaire hulp van de Libanese Hezbollah en van Iran, maar de politieke en militaire steun van Rusland heeft het regime ook geholpen om 4 jaar burgeroorlog door te komen.

De actieve militaire betrokkenheid van Rusland zou de situatie in Syrië nog complexer maken, en zou Rusland in conflict brengen met de VS. Door de VS ondersteunde rebellengroepen bekampen niet alleen Islamitische Staat maar ook het Assad-regime.

Lees meer over:

Onze partners