Republikeinse top wil dat kansloze ‘gematigde’ presidentskandidaten zich terugtrekken

Beeld uit 2010, toen Jeb Bush een handje toestak tijdens de Senaatscampagne van Marco Rubio © REUTERS
Rudi Rotthier

De partijtop van de Republikeinen wil dat de gematigde presidentskandidaten ophouden mekaar te bekritiseren. Ook oefent men druk uit op degenen die slecht scoren om zich vrij snel terug te trekken.

Dat meldt The New York Times.

Volgens de krant hebben die gematigden, en dat zijn er voornamelijk vier, Marco Rubio, Jeb Bush, John Kasich en Chris Christie, de voorbije weken 35 miljoen dollar, zo’n 32 miljoen euro, uitgetrokken voor advertenties tegen mekaar.

Dat de Republikeinse top, of “het establishment”, een verzameling van gematigde verkozenen, lobbyisten en geldschieters, zich grote zorgen maakt over het verloop van deze presidentscampagne is geen nieuws. Geen van de koplopers, Donald Trump of Ted Cruz, vindt gratie in de ogen van dat establishment. Cruz omdat hij met zijn “conservatieve zuiverheid” 99 procent van de Republikeinen als soft veroordeeld, en omdat hij niet met anderen samenwerkt, Trump omdat hij de plannen voor een inclusieve partij in het honderd stuurde met zijn uitspraken over Mexicanen en moslims.

Maar het probleem is dat met 12 resterende kandidaten naast die 2 geen toonaangevende gematigde figuur is opgedoken, waarover de gematigden een consensus kunnen bereiken. Marco Rubio staat er van de vier genoemden het beste voor in de peilingen, met om en bij 10 procent, maar de andere drie voelen kansen in de een of andere vroege staat, en hopen dat het alomgezochte “momentum” hen uit de vergetelheid zal halen. In een veld met 12 heb je aan enkele procenten genoeg om op te rukken. De redenering van het establishment is dat de partij zich moet scharen achter één gematigde kandidaat, die dan, nadat de andere drie zijn teruggetreden, momentum kan creëren.

Geldkraan controleren

“Er is een groeiend besef van hoogdringendheid bij donoren” aldus Steven Law, die een Republikeinse SuperPAC leidt, een met donorgeld gespekt campagnefonds, “die willen dat de zwakke broertjes uit de race moeten stappen”.

De gematigden hebben tot dusver 35 miljoen dollar gespendeerd aan aanvallen tegen mekaar, zonder dat dat resultaat heeft, en zonder dat ze de behoefte voelen om met die geldverslindende aanvallen te stoppen.

De SuperPAC van Bush gaat te keer tegen Rubio, die zelden in de Senaat te vinden is, die van mening zou veranderd zijn over migratie, en die problemen had om het verschil te weten tussen zijn werk- en zijn privébankkaart. Bush plant ook advertenties tegen Kasich omdat die als gouverneur van Ohio de uitgaven voor gezondheidszorg heeft verhoogd.

Kasich hekelt in zijn advertenties dan weer Bush wiens campagne “valt als een steen”. Rubio gaat achter Christie aan, Christie achter Rubio.

“Die lui zijn zo druk bezig mekaar de grond in te boren, dat ze de opkomst van Trump en Cruz makkelijker maken”, aldus Tom Cole, lid van het Huis van Afgevaardigden.

Henry Barbour, een Republikeinse lobbyist, formuleert het zo: “Waarom spendeert de SuperPAC van Bush al dat geld tegen iemand die Hillary kan verslaan? Ondertussen blijven Cruz en Trump grotendeels buiten schot”.

Na de eerste voorverkiezingen, in Iowa en New Hampshire, zal de partijtop niet langer dulden dat de ‘gematigden’ mekaar afmaken, aldus de Times. Ze kan proberen de geldkraan dicht te draaien van kandidaten die zich hier niet aan houden. Een van de problemen van deze aanpak is dat bijvoorbeeld Bush nog op enkele tientallen dollar aan reserves zit. Die kan het nog even uitzingen.

Partner Content