Republikeinse rivalen jennen favoriet Mitt Romney

08/01/12 om 20:47 - Bijgewerkt om 20:47

De Republikeinse kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap zijn niet langer 'lief' voor elkaar. Favoriet Mitt Romney krijgt de ene sneer na de andere te verwerken van zijn partijgenoten die ook dingen naar het presidentsticket.

Republikeinse rivalen jennen favoriet Mitt Romney

© Reuters

Tijdens een nationaal uitgezonden televisiedebat voor de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire, is de Republikeinse kandidaat Mitt Romney de kop van Jut geworden vanwege zijn partijgenoten die ook naar het Witte Huis dingen.

De weinig charismatiche multimiljonair en ex-gouverneur van de staat Massachusetts kreeg kritiek te slikken over zijn verleden als zakenman en over de balans die hij als gouverneur kon voorleggen. Tevens was er onder zijn tegenstanders twijfel over zijn eerlijkheid en over het feit of hij wel echt conservatief is. Zo noemde Newt Gingrich, de vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Romney een "timide gematigde".

Na zijn winst in Iowa heeft Romney terrein moeten prijsgeven in de peilingen. Volgens een peiling zaterdag van de Suffolk University/7News is hij nu goed voor 35 procent van de stemintenties tegen 43 procent eerder. Libertair Ron Paul won terrein en eindigt in de peiling met 20 procent tweede. Derde met 11 procent is Jon Huntsman die alles op de "primaries" in New Hampshire heeft gezet. Gingrich sprokkelde 10 procent, senator Rick Santorum 8 procent.

Romney leidt de peilingen ook in South Carolina waar er op 21 januari voorverkiezingen zijn. (Belga/INM)

Onze partners