Republikeinse deus ex machina op komst?

21/02/12 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

Ze zeggen het nog niet hardop maar sommige hooggeplaatste Republikeinen voelen zich zo slecht over de gang van zaken in de lopende voorverkiezingen dat zij aan een plan B denken.

Republikeinse deus ex machina op komst?

© Reuters

Het is volgens nieuwszender CNN duidelijk dat de opgang van Rick Santorum een gevoelige zenuw bij de Grand Ole Party (GOP) heeft geraakt.

Een Republikeins strateeg legde uit dat er zoiets bestaat als agendacontrole maar Santorum heeft dat niet. De vrees is ook dat hij door zijn klemtoon op culturele waarden ook zijn steun zal zien afkalven tijdens de echte verkiezingen voor het Witte Huis.

Nog een punt van zorg is dat Mitt Romney het voorlopig nog niet kan afmaken. Als hij op 28 februari de voorverkiezingen in zijn eigen staat Michigan zou verliezen, zou de alarmbel nog meer gaan luiden, zo vernam CNN.

Nieuwkomer

Daarom knobbelen sommige Republikeinen nu - ook wiskundig - uit of ze niet alsnog een nieuwkomer het veld kunnen insturen, die het dan tot de partijconventie kan trekken. Meer dan de helft van de

afgevaardigden zijn immers nog te grabbel terwijl in vele staten de afgevaardigden proportioneel onder de kandidaten worden verdeeld.

Maar dat er een deus ex machina op de proppen zou komen, is helemaal nog niet zeker, integendeel. "Als je iemand nieuw in de race stuurt, zal die persoon verliezen. De partij - vooral de conservatieven - zullen niet reageren op iemand die het (verkiezings)proces niet heeft doorlopen", zo tekende CNN op. (Belga/TE)

Onze partners