Republikeins presidentskandidaat Rick Perry blijft blunderen (video)

09/12/11 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:50

Amerika is in oorlog met Iran en homo's die 'openlijk mogen dienen' in het leger: dat bewijst hoe slecht het gaat met Amerika. Toch volgens Republikein Rick Perry.

De presidentskandidaten voor de Grand Old Party stapelen de blunders op. Rick - Oops - Perry tekende voor de jongste uitschuivers: hij sprak over de Amerikaanse oorlog tegen Iran en ziet in het feit dat homo's openlijk mogen dienen in het Amerikaans leger, terwijl 'onze kinderen niet eens Kerstmis mogen vieren op school', het bewijs dat het met Amerika de foute kant op gaat.

Op een campagnebijeenkomst ging Rick Perry opnieuw uit de bocht door het te hebben over de oorlog tegen Iran, in plaats van Irak. Zijn aanhang moest enkele malen 'Irak' schreeuwen voor hij zijn fout besefte. Hij reageerde met een laconiek "Dat komt morgen weer op de voorpagina's".

Met zijn campagnefilmpje 'Strong' dat hij deze week via het internet verspreidde, werkte hij zichzelf nog meer de controverse in. Perry pakt trots uit met zijn christen-zijn: "Ik schaam me er niet voor toe te geven dat ik een christen ben. Maar je hoeft niet elke zondag in de kerk te zitten om te beseffen dat er iets mis is met dit land, als je ziet dat homo's openlijk in het leger kunnen dienen, terwijl onze kinderen niet openlijk Kerstmis kunnen vieren of mogen bidden op school."

Een van de meest afgekeurde filmpjes ooit

Dat hij met die uitspraak veel mensen tegen zich in het harnas jaagt, moge duidelijk zijn aan het grote aantal mensen dat de video afkeurt. Op YouTube kunnen kijkers een video als leuk of niet leuk bestempelen. 'Strong' werd in totaal 2.255.676 keer bekeken. Daarvan vonden 9.541 kijkers de video leuk, 402.498 kijkers vonden dat dan weer niet. Er circuleren - uiteraard - ook al een pak parodieën op 'Strong'.

Amerikaanse sites schrijven dat Perry's video op weg is om een van de meest afgekeurde video's op YouTube te worden. Het filmpje zou dan ook voor verdeeldheid gezorgd hebben in het campagneteam van Perry.

Gedoodverfde winnaar

Perry leek nochtans lang de gedoodverfde presidentskandidaat te zijn voor de Republikeinse partij. Hij pakt graag uit met de groeicijfers in Texas, waar hij gouverneur is. Dat hij daarop de kritiek kreeg vooral banen gecreëerd te hebben die mensen niet meer dan het minimumloon opleveren, was een smet op zijn blazoen.

In augustus zei Jake Silverstein, redacteur van Texas Monthly, nog op de website van Al Jazeera English: "Wij zijn elke campagne van Perry nagegaan: hij heeft er geen enkele verloren.", vandaag lijkt het een pak minder zeker dat Perry het voor de Republikeinen zal mogen opnemen tegen huidig president Barack Obama. (SD)

Onze partners