Republikeins debat: Marco Rubio onder de slopershamer

07/02/16 om 05:59 - Bijgewerkt om 06:19

Het meest opmerkelijke feit van dit Republikeins debat was de gecoördineerde aanval van Chris Christie, gouverneur van New Jersey, op senator Marco Rubio, die aan het wankelen gebracht werd. Rubio, na een onverwacht goed resultaat in Iowa aan het oprukken in de peilingen, was zeker een halfuur van slag. Ben Carson viel vooral op door zijn spectaculair gemiste intrede.

Republikeins debat: Marco Rubio onder de slopershamer

Marco Rubio tijdens een reclamepauze in gesprek met Donald Trump © REUTERS

In aanloop naar de presidentiële voorverkiezingen in de staat New Hampshire, die dinsdag doorgaan, gingen de Republikeinse kandidaten, of dan toch de 7 kandidaten die voldoende aanhang in de peilingen vonden, in Manchester met mekaar in de clinch voor een tv-debat georganiseerd door ABC.

Eerst ging Ben Carson ietwat subtiel tegen Ted Cruz in. De campagne Cruz had, zoals bekend, tijdens de caucus in Iowa gesuggereerd dat Ben Carson zijn kandidatuur zou opgeven. Sommige kiezers hadden de indruk dat ze door voor Carson te kiezen verloren zouden stemmen. Cruz had die caucus in Iowa gewonnen.

Carson zei dat hij geen kritiek wilde geven op andere Republikeinen maar dat Cruz had getoond dat hij de ethiek van Washington vertegenwoordigt. Voor Cruz, die campagne voert als grote tegenstander van 'het kartel van Washington', was die meer dan een milde prik. Hij verontschuldigde zich nog eens voor wat in Iowa was gebeurd...

Christie versus Rubio

Het ergere beukwerk kwam van Chris Christie, de rauwe gouverneur van New Jersey. In de caucus van Iowa was Marco Rubio met verrassend hoog percentage derde geëindigd, nog dichtbij de tweede, Donald Trump.

Christie voerde sindsdien campagne tegen Rubio, die hij 'een jongen in een bubbel' noemt, die steeds weer, in dezelfde bewoordingen, hetzelfde vertelt, en vragen weigert, iemand zonder ervaring.

Dat was het eerste wat Rubio in het ABC-debat werd gevraagd: of hij wel voldoende ervaring had.

Rubio bracht zijn voorbereide zin. Dat het er niet toe doet hoelang je in de Senaat zit. Want als dat het criterium is, moet je Joe Biden, de huidige vicepresident, met een lange parlementaire carrière, verkiezen.

Christie wil er niet van weten. 'Je moet niet over Joe Biden beginnen. Je heb nog nooit een beslissing met gevolgen moeten nemen. Dat heb je gewoon niet'. Toen er over sancties tegen Hezbollah moest worden gestemd, was Rubio niet eensaanwezig in de Senaat (hij zette die sessie vervolgens wel op zijn résumé). 'Dat is geen leidershap, dat is afwezigheid', aldus Christie.

Rubio probeerde terug te bijten, door te wijzen op Christie's afwezigheid in New Jersey tijdens noodweer, of op de verslechterde creditrating van die staat.

Christie: 'Typisch Washington. Je haalt iets onderuit met een scherpschot dat op niets gebaseerd is, met een soundbite die medewerkers hebben voorbereid'.

Rubio vond geen weerwoord meer, uit armoede herhaalde hij zijn citaat over Joe Biden.

'Zie je wat ik bedoel', jende Christie.

Jeb Bush, die zich volgens zijn entourage had voorbereid om zelf Rubio, zijn vroegere poulain, aan te vallen, was zichtbaar opgelucht dat Christie dat werk voor zijn rekening nam. Hij voegde wel nog toe. "Marco Rubio is een getalenteerd, getalenteerd politicus, en hij heeft misschien wat nodig is om ooit president te zijn. Maar we hebben onervaring uitgeprobeerd met Barack Obama'.

Op dat moment was Rubio een bolletje zwetend ongemak.

En Christie was nog niet klaar. Rubio werd gevraagd naar de korte episode waarin hij, als senator, wilde helpen om een migratiecompromis uit te werken. Hij keerde na korte tijd terug naar een harder standpunt. Heb je echt gevochten voor dat compromis,? vroeg een moderator hem.

Christie antwoordde in zijn plaats: "Het is overdonderend duidelijk dat hij niet gevochten heeft voor die wetgeving. Een leider moet vechten, en niet denken - die wet maakt zoveel kans, en als die kansen slecht liggen, zet ik het op een lopen. Dat is geen leiderschap. Daar heb je het parlement voor'.

Rubio herstelde enigszins in de tweede helft van het debat, maar een goede avond had hij overduidelijk niet.

'Niemand op straat laten sterven'

Christie deed het goed als sloper, maar minder goed als hij zijn eigen verdiensten moest tonen. Jeb Bush had een sterk moment toen hij Trumps poging hekelde om via de onteigeningswetgeving een oud vrouwtje uit haar huis te zetten om een parking voor limousines te kunnen bouwen. Trump, die inbracht dat de vrouw nooit had verkocht, probeerde Jeb met een 'shhh' tot zwijgen te brengen - wat hem boegeroep van het publiek opleverde.

Donald Trump, de koploper in New Hampshire, had verder een vrij rustige, en tot op zekere hoogte gematigde avond. Zo pleitte hij, tegen de competitie in, voor een 'realistisch' systeem van gezondheidszorg, waarbij 'in geen enkele stad mensen op straat sterven'. Wat dus betekent dat wat hem betreft iedereen een bepaalde vorm van ziekteverzekering moet hebben.

Wat waterboarding, schijnverdrinking, betreft, ging het dan weer de andere kant op. Niet alleen was Trump te vinden voor waterboarding als marteltechniek, hij wilde nog veel ergere dingen introduceren. Het leverde hem applaus op.

Voor het debat stond Trump ruim voorop in de peilingen van New Hampshire, gevolgd door Rubio, Cruz, John Kasich, Bush en Christie. Rubio heeft zeker niet gewonnen, Cruz had geen goede nacht. De partijtop leek, na afloop, te vrezen dat zich na Trump een achtervolgend peloton vormt van kandidaten die allemaal min of meer gelijk staan. Dinsdagnacht weten we meer.

Bevroren intrede van Carson

Ben Carson maakte de meest bizarre intrede aller tijden op een debat. Hij bleef namelijk staan, zonder zijn plaats in te nemen. Terwijl de andere kandidaten hun opwachting maakten, en hem voorbijliepen, bleef Carson hardnekkig staan. Uiteindelijk werd hij ten tweede male afgeroepen, en toen nam hij wel plaats.

Onze partners