Republikeinen willen VS-schuldplafond verhogen voor drie maanden

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De Amerikaanse budgetcrash zal nog even moeten wachten. De Republikeinen willen het schuldplafond verhogen voor drie maanden. Daarmee is een crisis – even – afgewend.

Dat de Republikeinen instemmen met een klein verhoging wordt gezien als een tactische terugtocht voor hen. Het schuldplafond, dat op dit moment meer dan 16.400 miljard dollar bedraagt, is de wettelijke bovengrens op de Amerikaanse staatsschuld. Als het niet verhoogd zou worden voor het midden van volgende maand, kan Amerika zijn rekeningen niet meer betalen en dreigt een crisis met wereldwijde gevolgen.

De Republikeinen in het Amerikaanse Congres stelden eerst dat ze het schuldplafond niet zouden verhogen tenzij daar grote besparingen tegenover stonden. Die eis laten ze nu op korte termijn vallen. Het uitstel van drie maanden moet ervoor zorgen dat er meer tijd is om een grote begrotingsdeal uit te werken.

Internationale wanbetaler

Dat wordt gezien als een overwinning voor voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner. Die is er blijkbaar in geslaagd om de Tea Party-radicalen in zijn fractie ervan te overtuigen dat het geen goed idee zou zijn om een economische crisis te veroorzaken en een internationale wanbetaler te maken van de VS.

Bij de vorige confrontatie over het schuldplafond, in 2011, kwam er pas op het allerlaatste nippertje een deal uit de bus. Dat kostte Amerika toen zijn perfecte kredietrating. De publieke opinie gaf de Republikeinen de schuld.

Het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, stemt in principe komende week over het nieuwe voorstel. De Democraten reageren voorzichtig, maar niet onverdeeld positief. “Het is geruststellend dat de Republikeinen afstand beginnen nemen van hun dreiging om onze economie te gijzelen”, zei een woordvoerder voor Harry Reid, de Democratische voorzitter van de Senaat.

Maar er was ook kritiek te horen aan Democratische zijde. “Je bestuurt geen land door elke maand je schuldeisers in spanning te houden over de vraag of je je verplichtingen wel zal nakomen”, zei een hoge parlementaire medewerker. “Om de economie te laten groeien, moeten we meer zekerheid bieden.”

Stok achter de deur

Zekerheid is er niet, maar het ziet ernaar uit dat de kans op een onmiddellijke crisis afgenomen is. Uitstel is echter geen afstel. Over drie maanden komt het schuldplafond weer op tafel. De recente gang van zaken in Washington indachtig, zit het er dik in dat het ook dan weer tot een stellingenoorlog tot op het uiterste randje komt.

Het is overigens niet zo dat de Republikeinen geen enkele voorwaarde verbinden aan een tijdelijke verhoging van het schuldplafond. In hun voorstel staat een clausule die bepaalt dat de leden van de Senaat niet betaald zullen worden als ze voor 15 april geen begroting hebben goedgekeurd. En dat is iets war de Amerikaanse Senaat al drie jaar niet meer in geslaagd is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content