Republikeinen willen positieve VS-jobscijfers niet geloven

© Reuters

Voor het eerst sinds Barack Obama aantrad, ligt de Amerikaanse werkloosheid lager dan 8 procent. Of niét, want Republikeinen stellen dat de regering met de cijfers geknoeid heeft.

Eerst waren er de ‘Truthers’, mensen die geloofden dat 9/11 door de Amerikaanse regering opgezet spel was. Dan waren er de ‘Birthers’, die niet geloven dat Barack Obama in de VS geboren is. Nu zijn er ook de ‘Jobbers’: lui die ervan overtuigd zijn dat de regering-Obama met de nieuwe tewerkstellingscijfers geknoeid heeft omdat er presidentsverkiezingen op komst zijn.

Het Amerikaanse ministerie van arbeid maakte vrijdagochtend bekend dat de Amerikaanse economie in september 114.000 banen had gecreëerd. Dat is een bescheiden aantal in een land van 300 miljoen inwoners, maar tegelijkertijd werden de schattingen van de voorgaande paar maanden bijgesteld. Bijgevolg daalt de Amerikaanse werkloosheid van 8,1 procent tot 7,8.

Psychologische grens

Dat is bijzonder goed nieuws voor Obama. Ten eerste is het de laagste werkloosheid sinds hij begin 2009 aantrad. Ten tweede is het voor het eerst in zijn presidentschap dat de werkloosheid onder de 8 procent duikt.

Op een maand van de presidentsverkiezingen is dat een belangrijke psychologische grens. Op het presidentiële debat afgelopen woensdag in Denver viel de Republikeinse kandidaat Mitt Romney Obama nog aan met het verwijt dat de werkloosheid al 43 maanden meer dan 8 procent bedraagt. Dat argument kan hij nu niet meer gebruiken.

Samenzweringstheorieën

Heel wat Republikeinen zijn er echter van overtuigd dat de cijfers niet echt zijn. “Niet te geloven jobscijfers”, stelde Jack Welch, vooraanstaand Romney-supporter en ex-CEO van de industriële gigant General Electric, op Twitter. “Die kerels uit Chicago (waar Obama’s campagnehoofdkwartier is; red.) zijn tot alles in staat… ze kunnen niet debatteren, dus ze veranderen de cijfers.”

Dat bracht een golf van samenzweringstheorieën op gang. Een aantal Republikeinse politici en conservatieve opiniemakers lieten meteen verstaan dat ze niks geloofden van de cijfers.

“Op zijn zachtst gezegd zijn ze Orwelliaans”, stelde het Republikeinse parlementslid Allen West uit Florida. “Je moet een lidkaart van de communistische partij hebben om ze te geloven”, reageerde Jim Cramer, een presentator op de zakenzender CNBC. “zijn dit wel de echte cijfers?”, blokletterde de website van de conservatieve nieuwszender Fox.

‘Onzin’

Het witte Huis deed de verdachtmakingen bij monde van woordvoerder Josh Earnest af als “complete onzin.” Earnest stelde de ambtenaren die de statistieken bijhouden op het ministerie van Arbeid in complete onafhankelijkheid werken. “Dat weet iedere serieuze persoon.”

Mitt Romney’s hoofdkwartier zei dat de Republikeinse kandidaat zich zou uitspreken over de jobscijfers, maar dat hij “niet zou meedoen aan speculatie.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content