Republikeinen maken zich klaar voor debat met de voorhamer

Ted Cruz in Greenville, South Carolina © REUTERS
Rudi Rotthier

In de staat South Carolina, waar een ‘vuile campagne’ als vanzelfsprekend wordt beschouwd, debatteren de zes resterende Republikeinse presidentskandidaten vannacht op het scherp van de snee. Ten minste vier van hen moeten scoren om een kans te behouden.

Over de vuile manieren in politiek South Carolina, met als sleutelbegrip “geloofwaardig loochenbaar”, is al veel geschreven. Ook dit keer, in de aanloop naar de voorverkiezing op 20 februari (voor Republikeinen, de Democraten hebben hun verkiezing een week later), vliegen de aanvalsadvertenties en aanvalstelefoontjes in het rond. En zoals dat gaat: Ted Cruz ontkende dat hij achter telefoontjes zat die negatieve informatie over Donald Trump en Marco Rubio verspreidde bij Republikeinse kiezers.

South Carolina is, aan Republikeinse kant, in meerderheid evangelisch, met ook een grote minderheid aan militairen. Dit zou ideaal terrein moeten zijn voor de evangelische kandidaten Ted Cruz en eventueel Ben Carson. In peilingen echter leidt zakenman Donald Trump met 36 procent, voor Cruz, die 20 procent haalt, en Marco Rubio, die 15 procent staat.

Canadese president?

Trump heeft zich -even- heeft voorgenomen niemand aan te vallen en niet te vloeken (tijdens de vasten). Die voornemens willen niet helemaal lukken. Hij vuurde vrijdag twittersalvo’s af op Jeb Bush maar vooral op Ted Cruz, die hij onder meer deze vraag voor de voeten wierp: “Hoe kan Ted Cruz een evangelische christen zijn als hij zo vaak liegt en zo oneerlijk is?” Ook: “tenzij Cruz minder gemeen wordt”, daagt Trump hem voor de rechtbank om uit te maken of hij echt mag deelnemen aan de verkiezingen – Cruz is geboren in Canada, en is volgens Trump wellicht geen ‘natural born’ burger, zoals de grondwet het vereist voor een presidentskandidaat. Willen Amerikanen iemand die in Canada geboren is als president? vraagt Trump zich ook af.

Trump en Cruz zijn de enige kandidaten die vrij zeker zijn dat ze ook na South Carolina verderkunnen. Cruz won in Iowa en deed het behoorlijk, met een derde plaats, in New Hampshire. Trump heeft na een tweede plaats in Iowa overtuigend gewonnen in New Hampshire.

Overleven

Maar de andere vier hebben een redelijke score nodig om te overleven.

Jeb Bush, ooit de topfavoriet, was gedwongen zijn vierde plaats in New Hamsphire (met 11 procent) als een overwinning voor te stellen. Hij brengt zijn broer, de ex-president George W., naar South Carolina en moet minstens als eerste van ‘de gematigden’, ‘de partijfavorieten’, eindigen om geloofwaardig verder te kunnen. Dat wil zeggen dat hij wellicht zijn belangrijkste rivaal, Marco Rubio, in het debat zal aanvallen. Dat geldt ook omgekeerd: Rubio, die na een slecht debat teleurstelde in New Hampshire, moet zijn vroegere mentor verslaan en nieuw elan vinden.

De derde gematigde, John Kasich, de gouverneur van Ohio, moet na een goede tweede plaats in New Hampshire, waar hij 8 maanden campagne voerde, zien te scoren in een staat waar hij bijna geen tijd en geld spendeerde.

Ben Carson, tot slot, haalde een miezerige 2 procent in New Hampshire. Het gerucht ging na Iowa, waar hij 9 procent haalde, dat hij zijn kansen niet langer positief inschatte. Hij heeft in South Carolina een duwtje in de rug nodig.

De zes debatteren in Greenville, het debat wordt uitgezonden door CBS. Volg het LIVE bij knack.be vanaf 3 uur vannacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content