Republikeinen kiezen in Nevada: Trump heeft grote voorsprong in peilingen

Presidentskandidaat Ted Cruz in Pahrump, Nevada © REUTERS
Rudi Rotthier

Kan presidentskandidaat Donald Trump drie dagen nadat hij in South Carolina de voorverkiezing won, ook de Republikeinse caucus in Nevada winnen? De peilingen geven hem een grote voorsprong.

Er zijn twee recente peilingen, die allebei dateren van voor de winst van Donald Trump in South Carolina. In de ene peiling, georganiseerd door CNN en afgesloten op 15 februari, haalt hij 45 procent van de stemmen, tegen 19 procent voor Marco Rubio, en 17 procent voor Ted Cruz, 7 procent voor Ben Carson en 5 procent voor John Kasich.

In een andere peiling, van Gravis Marketing, ook afgesloten op 15 februari, haalt Trump 39 procent, voor Cruz (23), Rubio (19), Kasich (9) en Carson (5).

De marge in de resultaten toont onder meer hoe onbetrouwbaar de peilingen zijn.

Er zijn nog elementen die het resultaat moeilijk voorspelbaar maken. Dit is een caucus, waarvoor de Republikeinen tot dusver weinig mensen op de been brengen – rond 10 procent van de partijleden. Er wordt gerekend met 50.000 tot 70.000 kiezers in een staat met 2,8 miljoen inwoners. Hoe kleiner de opkomst, hoe onzekerder het resultaat. Vraag is of Trump ook in dit geval tot een grote opkomst beweegt.

Mormonen

Donald Trump heeft een (uiteraard naar hem genoemd) hotel in de grootste stad van Nevada, Las Vegas. Hij wordt ook, als eigenaar van casino’s, gezien als iemand die pro-gokken is – niet onbelangrijk in een staat die met Vegas en Reno twee grote gokbestemmingen heeft. De grote minderheid aan latino’s in de staat, stemt vooral Democratisch, dus zijn problemen met latino’s zal Trump waarschijnlijk niet hinderen in Nevada.

Wat hem ook goed uitkomt: zijn naaste belagers, de senatoren Rubio en Cruz, zijn in een heftig onderling duel gewikkeld. Zijn tegenstand blijft verdeeld, en eerder geneigd tot onderlinge strijd dan tot een gezamenlijke aanpak van Trump.

Marco Rubio kan de mormonen mobiliseren. Toen hij als tiener met zijn ouders in Las Vegas woonde, is Rubio een tijd mormoon geweest, en hij rekent op de sympathiestem van deze groep. Het is geen grote minderheid, maar een gemotiveerde groep kan hier een verschil maken.

Ted Cruz zal bang afwachten wat hij in Nevada klaarspeelt, nadat hij een topmedewerker heeft ontslagen. In evangelisch South Carolina werd hij derde. Kan hij een nieuwe adem vinden in en om Sin City, of in elk geval de schade beperken? Er zijn genoeg evangelische christenen voorhanden, maar worden zij afgestoten door de omstandigheden rond het ontslag?

Cruz en Rubio hebben een stevig apparaat om mensen naar de caucusplaatsen te krijgen en om ze tijdig hun inschrijving te laten afwerken. Trump heeft nauwelijks een kiesapparaat in de staat.

In de meeste kiesbureaus kan (geheim) gestemd worden tussen 2 en 4 uur in de Belgische nacht. De resultaten zouden er volgens de partij vrij snel zijn, de verdeling van de vertegenwoordigers voor de Conventie is ingewikkelder en zou later bekend zijn.

Volg het live bij knack.be.

Partner Content