Republikeinen: Geen abortus, ook niet bij incest of verkrachting

21/08/12 om 23:13 - Bijgewerkt om 23:13

In de VS heeft de Republikeinse partij haar verkiezingsprogramma klaar. Dat wil abortus helemaal verbieden. Uitzonderingen voor incest of verkrachting zijn er niet.

Republikeinen: Geen abortus, ook niet bij incest of verkrachting

© Reuters

Abortus is legaal in de VS sinds de historische Roe v. Wade-beslissing van het Hooggerechtshof in 1973. De Republikeinen willen nu een amendement op de Amerikaanse grondwet dat abortus daar een einde aan maakt. Uitzonderingen voor vrouwen die het slachtoffer worden van incest of verkrachting zijn niet voorzien.

Het programma beroept zich op de bekende passage over het recht op 'leven, vrijheid en het nastreven van geluk' uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring. "Wij staan op de heiligheid van het menselijke leven en bevestigen dat het ongeboren kind een fundamenteel individueel recht op leven heeft dat niet kan worden beperkt."

Het programma wordt definitief goedgekeurd komende maandag, bij het begin van de Republikeinse partijconventie in Tampa, waar ook ex-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney officieel genomineerd zal worden als Republikeinse presidentskandidaat.

Storm van protest

De passage over abortus deed meteen behoorlijk wat stof opwaaien in de Amerikaanse media. Dat gebeurt net op het moment dat er controverse bestaat over de uitspraken van de Republikeinse senaatskandidaat Todd Akin uit Missouri over abortus.

Akin had gesteld dat vrouwen niet zwanger kunnen worden van een 'legitieme verkrachting. Volgens hem heeft het vrouwelijke lichaam een biologisch defensiemechanismen dat zulke zwangerschappen voorkomt.

Akin kreeg een storm van protest te verwerken. Niet alleen de Democraten vielen over hem hen, ook heel wat Republikeinen riepen hem op om zijn kandidatuur voor de Senaat in te trekken. Onder hen: presidentskandidaat Mitt Romney. Akin weigerde echter om op te stappen.

De Democraten stellen als sinds het begin van de campagne dat de Republikeinen een 'oorlog tegen vrouwen' voeren. Ze hebben het dan over herhaaldelijke Republikiense pogingen om Roe v. Wade ongedaan te maken, maar ook over maatregelen in door Republikeinen geleide staten als Virginia om het recht op abortus stukje bij betje in te perken. Daar lag eerder dit jaar een voorstel op tafel om vrouwen die een abortus willen te dwingen een echografie te ondergaan met een sonde in de vagina.

Meerderheid voor abortus

De affaire Akin en de taal in het Republikeinse partijprogramma geven de Democraten de kans om dat offensief te hernieuwen. Mitt Romney is tegen abortus, maar wil uitzonderingen toestaan in geval van verkrachting zijn running mate Paul Ryan, een conservatieve katholiek, is daar niet toe bereid.

Bijgevolg gaat de campagne al dagen over abortus, terwijl de Republikeinen liever over de economie zouden willen praten.

Peilingen bevestigen keer op keer dat de meerderheid van de Amerikaanse bevolking voor het recht op abortus is. (TV)

Onze partners