Republikein Tom DeLay drie jaar in de cel

11/01/11 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:41

De voormalige fractieleider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd schuldig bevonden aan samenzwering om geld wit te wassen.

Republikein Tom DeLay drie jaar in de cel

© EPA

Tom DeLay, de voormalige fractieleider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is maandag veroordeeld tot drie jaar cel wegens samenzwering om geld wit te wassen.

Delay wordt ervan beschuldigd in 2002 zowat 190.000 dollar aan bedrijfsdonaties te hebben doorgesluisd naar Republikeinse campagnekassen in Texas, wat in die staat verboden is. In november vorig jaar had een jury DeLay al schuldig bevonden.

De advocaten van DeLay, die zijn veroordeling politiek gemotiveerd noemt, hebben al aangekondigd dat ze in beroep gaan. Volgens Amerikaanse media riskeerde DeLay levenslang terwijl zijn advocaten om probatie hadden verzocht.

Delay was onder de Republikeinse president George W. Bush een van de invloedrijkste politici van de Verenigde Staten. Nadat hij in september 2005 was aangeklaagd, trok hij zich begin 2006 helemaal uit de politiek terug.

Lees meer over:

Onze partners